Εγκαταλείπουν το Ντεμπάλτσεβε οι Ουκρανοί - Διάγγελμα Πορόσενκο

18 Φεβρουαρίου 2015 18:07

Με διάγγελμά του από αεροδρόμιο του Κιέβου, από το οποίο στη συνέχεια θα αναχωρούσε για την πρώτη γραμμή του μετώπου, ο Πέτρο Πορόσενκο ανακοίνωσε στους πολίτες της χώρας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται από το Ντεμπάλτσεβε. Ρωσικά μαχητικά στον άερα στα σύνορα των δύο χωρών.


Η ανακοίνωση της αποχώρησης έρχεται την ώρα που κρέμεται από μία κλωστή η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, καθώς στο συγκεκριμένο μέτωπο οι συγκρούσεις συνεχίζονταν. Στην υπόλοιπη «μεθόριο» κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών οι όροι που συμφωνήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν τηρηθεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι πραγματοποιείται μία σχεδιασμένη και οργανωμένη αποχώρηση από την πολιορκούμενη πόλη και εκθείασε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την εκπλήρωση του καθήκοντός τους στην υπεράσπισή του. Οπως είπε στους Ουκρανούς, «έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο των ληστών και των αποσχιστών που στηρίζει η Ρωσία».

Κατά τον Πορόσενκο το 80% των ουκρανικών δυνάμεων έχει ήδη αποσυρθεί από το Ντεμπάλτσεβε με τα όπλα και τα οχήματά τους, ενώ δύο ακόμη μεγάλα τμήματα αναμένεται να φύγουν.

Αρχικά, η ομιλία του σχεδιαζόταν να δοθεί δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν την δυτική Ουκρανία με το Ντεμπάλτσεβε, την πόλη που πολιορκούν τις τελευταίες ημέρες οι ρωσόφιλοι αντάρτες.

Νέα παρέμβαση Γαλλίας και Γερμανίας
Παρίσι και Βερολίνο, που πρωτοστάτησαν στην διπλωματική προσπάθεια να επιτευχθεί η εκεχειρία στις διαπραγματεύσεις του Μινσκ, κινητοποιούνται και πάλι για να την διατηρήσουν στη ζωή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Οπως αναφέρει το Reuters, ο Φρανσουά Ολάντ, η Αγκελα Μέρκελ, ο Πέτρο Πορόσενκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Λίγο μετά το διάγγεμα Πορόσενκο, η Γερμανία καταδίκασε την επίθεση των ανταρτών για την κατάληψη του Ντεμπάλτσεβε, χαρακτηρίζοντάς την ξεκάθαρη παραβίαση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, αλλά την ίδια ώρα απέφυγε να χαρακτηρίσει την συμφωνία «νεκρή».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Αγκελα Μέρκελ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά τις συνέδεσε με περαιτέρω εξελίξεις στο πεδίο των συγκρούσεων.

«Υπήρξε μαζική παραβίαση της εκεχειρίας που ξεκίνησε την Κυριακή ... Οι ελπίδες που συνδέονται με την συμφωνία του Μινσκ έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πρέπει να πιέσουμε για επιβολή των μέτρων», όπως είπε.

Ασφυκτική πίεση με οπλισμένα μαχητικά στον αέρα
Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος μιλούσε στους πολίτες της χώρας του, στα βόρεια σύνορα με την Ρωσία είναι σε εξέλιξη η κορύφωση των στρατιωτικών ασκήσεων του ρωσικού στρατού και της αεροπορίας.

Η τελική «ενεργή» φάση των στρατιωτικών γυμνασίων περιλαμβάνει ασκήσεις αερομαχιών με «ενεργούς» πυραύλους αέρος-αέρος, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Μάχες μέσα στην πόλη και συγκρούσεις τεθωρακισμένων
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο ουκρανικός στρατός απομακρύνει μέρος των περικυκλωμένων από τους φιλορώσους αυτονομιστές δυνάμεών του στο Ντεμπάλτσεβε, μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των ανταρτών κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης της ανατολικής Ουκρανίας μεσούσης της "κατάπαυσης του πυρός" που συμφωνήθηκε στο Μινσκ.

"Η απεμπλοκή των στρατιωτών μας βρίσκεται σε εξέλιξη, απομακρύνουμε τμήμα τους από την περικύκλωση", δήλωσε ο Ιλια Κίβα, υποδιοικητής της τοπικής αστυνομίας διαβεβαιώνοντας ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν εγκαταλείψει την πόλη."Συνεχίζονται οι οδομαχίες. Υπήρξε και μία μικρή μάχη με τανκς".

"Μέρος των ουκρανικών δυνάμεων παραμένει στο Ντεμπάλτσεβε όπου διεξάγουν ειδική επιχείρηση", δήλωσε από την πλευρά του ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Βλαντισλάβ Σελέζνιεφ.

Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από τους Δυτικούς "αυστηρή απάντηση" προς τη Μόσχα μετά την είσοδο των φιλορώσων ανταρτών στο Ντεμπάλτσεβε, σιδηροδρομικό κόμβο ανάμεσα στις δύο "πρωτεύουσες" των ελεγχόμενων από τους αντάρτες περιοχών, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε την τρίτη ημέρα της "κατάπαυσης του πυρός" στην ανατολική Ουκρανία, η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μινσκ από την Ομάδα Επαφής (Κίεβο-φιλορώσοι αυτονομιστές-ΟΑΣΕ) υπό την αιγίδα των ηγετών της Ρωσίας, της Ουκρανία, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Χθες η Ουάσινγκτον καταδίκασε με δριμύτητα την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός "από τους φιλορώσους αντάρτες που ενεργούν σε συντονισμό με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις".

Εάν η Μόσχα συνεχίσει να παραβίαζει τις συμφωνίες του Μινσκ, "το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πολύ υψηλό", προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Πέτρο Ποροσένκο.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos