Στα χέρια αυτονομιστών η πόλη Ντεμπάλτσεβε

19 Φεβρουαρίου 2015 11:57

Την «οργανωμένη και συντεταγμένη» αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από την πόλη Ντεμπάλτσεβε επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την ώρα που η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας κρέμεται από μια κλωστή, καθώς στο συγκεκριμένο μέτωπο οι συγκρούσεις συνεχίζονταν.


Μάλιστα, τις ημέρες από την κήρυξη της... εκεχειρίας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, 22 στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 150.

 

Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε πως ήδη το 80% των κυβερνητικών δυνάμεων έχει αποσυρθεί μαζί με τον οπλισμό του και θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάλαγγες, και ευχαρίστησε τις ουκρανικές δυνάμεις για την εκπλήρωση του καθήκοντός τους για την προστασία του Ντεμπάλτσεβε λέγοντας ότι κατέδειξαν «το πραγματικό πρόσωπο των συμμοριτών και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Λαβρόφ επισήμανε «τη σημασία του απευθείας διαλόγου ανάμεσα σε Κίεβο, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και την ανάγκη να σταματήσουν γρήγορα οι συγκρούσεις στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβε» και επανέλαβε τις «υποχρεώσεις των ουκρανικών αρχών για συνταγματική αναθεώρηση», ενώ ζήτησε αναγνώριση ειδικού καθεστώτος για το Ντονμπάς.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός είχε δηλώσει ότι «η εκεχειρία τηρείται στην πράξη κατά μήκος σχεδόν όλης της γραμμής του μετώπου και σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ετοιμότητα -τουλάχιστον η πολιτοφυλακή το ανακοίνωσε δημοσίως- να αποσυρθούν τα βαρέα όπλα. Η εξαίρεση είναι το ''καζάνι'' του Ντεμπάλτσεβε».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το βράδυ και ο Φρανσουά Ολάντ, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για «μια δυσκολία στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σημείου» των συμφωνιών «Μινσκ 2».

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατηγόρησε τους φιλορώσους για παραβίαση της εκεχειρίας στο μέτωπο του Ντεμπάλτσεβε, ζήτησε τον άμεσο και πλήρη σεβασμό των συμφωνιών του Μινσκ και προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει την «κατάλληλη δράση» εάν οι μάχες συνεχιστούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που προειδοποίησε ότι «το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πιο βαρύ» αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Από γερμανικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ καταδίκασε τη σφοδρή επίθεση των αυτονομιστών για την κατάληψη του Ντεμπάλτσεβε τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρή παραβίαση της εκεχειρίας, ωστόσο επισήμανε πως είναι νωρίς για να κηρυχθεί νεκρή η ειρηνευτική συμφωνία.

Ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες. «Ρωσικά στρατεύματα, πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας, αλλά και διοικητικές δομές δρουν ακόμη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας το περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos