Ομπάμα: Οι ΗΠΑ πολεμούν την τρομοκρατία, όχι το Ισλάμ

20 Φεβρουαρίου 2015 11:05

Για τον Αμερικανικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεν υπάρχει «ισλαμική τρομοκρατία» ή «ισλαμικός εξτρεμισμός».


Υπάρχουν μόνο τρομοκράτες που εκμεταλλεύονται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να στρατολογούν επίδοξους μαχητές (κυρίως νέους σε ηλικία), και καπηλεύονται την ισλαμική θρησκεία στην προσπάθεια να δικαιώσουν τις αποτρόπαιες πράξεις τους.
Ομπάμα: Οι ΗΠΑ πολεμούν την τρομοκρατία, όχι το Ισλάμ

 

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, τα κράτη από τη μία πλευρά έχουν ευθύνη «να αντιμετωπίσουν» τις βαθύτερες αιτίες ή αλλιώς «τις (σ.σ. πολιτικές και οικονομικές) αδικίες που εκμεταλλεύονται οι τρομοκράτες», και οι μουσουλμάνοι ηγέτες από την άλλη «πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποδομήσουν την ιδέα» ότι «η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλάμ» ή ότι «οι ΗΠΑ είναι η πηγή κάθε κακού στη Μέση Ανατολή».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλάμ. Βρίσκονται σε πόλεμο με εκείνους τους ανθρώπους που διαστρεβλώνουν το Ισλάμ». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα μέσα από απανωτές παρεμβάσεις του τις περασμένες δύο ημέρες στο πλαίσιο της συνόδου για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

«Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους και της αλ-Κάιντα δεν είναι θρησκευτικοί ηγέτες είναι τρομοκράτες», υπογράμμισε με νόημα ο Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι όποιος ταυτίζει το ISIS με το ισλάμ, ουσιαστικά υπηρετεί την προπαγάνδα των ίδιων των εξτρεμιστών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι για παράδειγμα το ISIS έχει δολοφονήσει πολύ περισσότερους μουσουλμάνους από όσο πιστούς άλλων θρησκειών.

Ρεπουμπλικάνοι
Παρά τις πιέσεις που δέχεται εντός των ΗΠΑ (κυρίως από το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο αλλά και από ορισμένους Δημοκρατικούς), ο Ομπάμα επιμένει να μη μιλάει για «ισλαμική τρομοκρατία» και να αποφεύγει λέξεις που θα μπορούσαν να παραπέμψουν στη ρητορική του προκατόχου του Τζορτζ Μπους («πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία», «άξονας του κακού» κ.λπ.).

Για τη στάση του αυτή βέβαια ο Ομπάμα έχει δεχθεί έντονη κριτική εντός και εκτός των ΗΠΑ, καθώς πολλοί τον κατηγορούν ότι επιλέγει να αγνοεί την πραγματικότητα για χάρη της «πολιτικής ορθότητας». «Ενώπιον της αλ-Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που διασπείρουν ψεύδη, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλάμ, όλοι εμείς πρέπει να αναλάβουμε τον εξής ρόλο: να προασπίσουμε τις αξίες του πλουραλισμού που μας καθορίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους «Los Angeles Times».

Για τον Ομπάμα άλλωστε, η στρατιωτική οδός δεν αρκεί από μόνη της για να νικήσει την τζιχαντιστική απειλή. Αντιθέτως, απαιτείται παράλληλα ένας παγκόσμιος «ιδεολογικός πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» που είναι εξίσου σημαντικός με τις κινήσεις στο στρατιωτικό μέτωπο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, πολλοί από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη σύνοδο για τον βίαιο εξτρεμισμό στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους ως προς τις προοπτικές επιτυχίας ενός τέτοιου ιδεολογικού πολέμου.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos