×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Νέοι πρωταγωνιστές στην Ισπανία-Η κρίση αλλάζει τον πολιτικό χάρτη

10 Μαρτίου 2015 10:05

Ανακατεύεται η πολιτική τράπουλα εν όψει των εθνικών εκλογών στην Ισπανία και οι δυσαρεστημένοι πολίτες δίνουν ένα σημαντικό πλήγμα στον δικομματισμό, στηρίζοντας δύο νέα σχήματα, το Podemos και τους Ciudadanos.


Το αριστερό Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας που γεννήθηκε από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έχει γίνει πλέον γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία μαζί με την ανεργία είναι οι μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας και δυσαρέσκειας των Ισπανών, τα δύο κόμματα, που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, έχουν εκτιναχθεί στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, που πλήττεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς, συγκεντρώνει μόλις το 18,6%, ενώ το Podemos προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 22,5% ακολουθούμενο από τους Σοσιαλιστές με 20,2%. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ciudadanos σε απόσταση αναπνοής από το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι με 18,4%.

Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει γίνει πλέον γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα κόμμα που μετρά μόλις έναν χρόνο ζωής, με αριστερό προσανατολισμό και με σημαία το τέλος της λιτότητας και της διαφθοράς.

Καταλονία
Ο 35χρονος αρχηγός των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, που αυτήν τη στιγμή είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ισπανία με 49%.
Το έτερο νεοεισερχόμενο κόμμα στην εκλογική αρένα, οι Ciudadanos, έχει συσταθεί πριν από εννέα χρόνια, ωστόσο μέχρι πρόσφατα δεν ξεπερνούσε τα όρια της Καταλονίας, με την καμπάνια του κατά της απόσχισης από την υπόλοιπη Ισπανία και εκμεταλλευόμενο την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα κόμματα της παραδοσιακής Δεξιάς και Αριστεράς. Είναι ένα μετριοπαθές κόμμα που υποστηρίζει ότι το Podemos θέλει να κάνει την Ισπανία... Βενεζουέλα, ενώ οι ίδιοι έχουν ως πρότυπο τη Δανία, έχουν σταθερά ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αρκετά φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις.

Ο αρχηγός του κόμματος έχει καταφέρει να τραβήξει επάνω του τα βλέμματα και σε αυτόν οφείλεται σημαντικό ποσοστό της δημοφιλίας των Ciudadanos.

Ο 35χρονος Αλμπερτ Ριβέρα, δικηγόρος, που αρέσκεται να κυκλοφορεί με σακάκι χωρίς γραβάτα, είχε εντυπωσιάσει το 2006, στην πρώτη προεκλογική αφίσα του νεοσύστατου τότε κόμματος, για τις ανάγκες της οποίας είχε φωτογραφηθεί γυμνός.
Ο 60χρονος Ραχόι βλέπει τα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος να υποχωρούν διαρκώς
«Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι», έλεγε στην αφίσα και για να κάνει σαφή τη διαφορά του από τον «καταλανισμό» των υπόλοιπων κομμάτων, εξηγούσε: «Δεν μας αφορά πού γεννήθηκες, τι ρούχα φοράς, τι γλώσσα μιλάς». Σε εκείνες τις τοπικές καταλανικές εκλογές του 2006 πήρε 3% και 3 έδρες. Αντίστοιχο ποσοστό έλαβε και στην αναμέτρηση του 2010, ενώ το 2012 εκτοξεύθηκε στο 7,56% με 9 έδρες.

Στις ευρωεκλογές του 2014 συγκέντρωσε σε όλη τη χώρα το 3,16% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, οι οποίοι εντάχθηκαν στη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών ALDE. Ο ίδιος ο Ριβέρα είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ισπανία με 49%.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, οι Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόμμα, βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Οι Σοσιαλιστές προχώρησαν στην ανανέωση της ηγεσίας τους και έχουν πλέον τον 42χρονο Πέδρο Σάντσεθ στο τιμόνι, που ηλικιακά τουλάχιστον ταιριάζει καλύτερα με τους νεαρούς αντιπάλους του.

Δυσπιστία
Μοναδική... παραφωνία ο Μαριάνο Ραχόι, που στα 60 του θέλει να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία. Παρότι οι δείκτες ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί για το 2014 και το 2015, οι ψηφοφόροι δεν κρύβουν τη δυσπιστία τους απέναντι στο PP. Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά το 23%, ενώ τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν κουράσει τους Ισπανούς.

Το σκάνδαλο Μπάρθενας με τον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος έμεινε προφυλακισμένος επί 19 μήνες κατηγορούμενος για διαφθορά, και η πρόσφατη προσαγωγή σε δίκη και άλλων στελεχών επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στο κύρος της κυβέρνησης Ραχόι.

ΔΗΛΩΝΕΙ «ΠΑΡΩΝ»
Ντάισελμπλουμ κατά Ντε Γκίντος για το Eurogroup

Ανταγωνισμό φαίνεται ότι θα έχει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος φερόταν ως το σίγουρο φαβορί για την προεδρία του Eurogroup, καθώς έχει ήδη λάβει τις ευλογίες του Βερολίνου. Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θέλει να αποχωριστεί την καρέκλα του και ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του. «Θέλω να συνεχίσω. Βάσει τού πώς είναι σήμερα τα πράγματα, πρόκειται να είμαι υποψήφιος», δήλωσε την Κυριακή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Προφανώς ο κύριος Ντάισελμπλουμ ανησυχεί για το πολιτικό του μέλλον: Στις 18 Μαρτίου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στην Ολλανδία κατά τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα χάσει την πλειοψηφία στη Γερουσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει και ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos