×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Χάνει το εκλογικό προβάδισμα ο Νετανιάχου

11 Μαρτίου 2015 09:46

Οταν, προ τριών μηνών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσιζε να διαλύσει τη Βουλή και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, θεωρούσε ότι η αναμέτρηση της 17ης Μαρτίου θα ήταν παιχνιδάκι για τον ίδιο και το δεξιό Λικούντ του.

Οχι πια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το Λικούντ να διαγκωνίζεται, στήθος με στήθος, με τον κεντροαριστερό συνασπισμό «Σιωνιστική Ενωση», τον οποίο συγκρότησαν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Ισαάκ Χέρτσογκ και η επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Χατνουά, Τζίπι Λίβνι.

Διαπιστώνοντας ότι η προοπτική μιας τέταρτης (τρίτης συνεχόμενης) πρωθυπουργικής θητείας κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα μέλη και τους οπαδούς του κόμματός του, με δηλώσεις που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν θεωρίες συνωμοσίας. «Είναι μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση», δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Λικούντ, για να προσθέσει: «Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια, παγκόσμια προσπάθεια να ανατραπεί η κυβέρνησή μας».

Οι αιτιάσεις του Συντηρητικού πολιτικού δείχνουν να στρέφονται κατά κύριο λόγο προς την Ουάσιγκτον. Την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε την αμερικανική πρωτεύουσα και μίλησε από το βήμα του Κογκρέσου, προσκεκλημένος των Ρεπουμπλικανών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της ηγεσίας των Δημοκρατικών. Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ ερμήνευαν τις τελευταίες δηλώσεις του Νετανιάχου περί «παγκόσμιας εκστρατείας» ως έμμεση καταγγελία περί χρηματοδότησης των πολιτικών του αντιπάλων από αμερικανικούς κύκλους που απορρίπτουν την πολιτική του στο παλαιστινιακό και στο ιρανικό πρόβλημα. Η νομοθεσία στο Ισραήλ απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από το εξωτερικό, επιτρέπει ωστόσο την έμμεση ενίσχυσή τους, μέσω της χρηματοδότησης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, που παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.

«Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ο Νετανιάχου αισθάνεται την πίεση και πυροβολεί προς πάσαν κατεύθυνση», δήλωσε στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο Ισαάκ Χέρτσογκ. Ο 54χρονος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος κατάφερε να ανατρέψει, στην προεκλογική εκστρατεία, την εικόνα του αποδοτικού μεν, πλην μη χαρισματικού πολιτικού, και ορισμένες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον συνδυασμό του στην πρώτη θέση, ενώ περίπου το 25% των ψηφοφόρων εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Στα υπέρ της συμμαχίας Χέρτσογκ - Λίβνι εγγράφεται το γεγονός ότι άνω του 50% των πολιτών ιεραρχεί ως πρώτο ζήτημα την άνοδο του κόστους ζωής, το πρόβλημα της στέγασης και άλλα κοινωνικά ζητήματα, στα οποία πλεονεκτεί η Κεντροαριστερά. Αντίθετα, τα θέματα ασφάλειας, στα οποία ποντάρει κυρίως ο Νετανιάχου, ιεραρχούνται ως σημαντικότερα μόνο από το 30% των ψηφοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις. Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι θα είναι εκείνος που θα σχηματίσει και την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς διαθέτει περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσει δεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν η «Σιωνιστική Ενωση» εξασφαλίσει σημαντικό πλεονέκτημα εδρών. Ενας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν αποφασιστικό, ρυθμιστικό ρόλο είναι το κεντρώο κόμμα, Κουλάνου, που ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική Νετανιάχου αναφορικά με το παλαιστινιακό, και όχι μόνο. Είναι ενδεικτικό ότι στο εν λόγω κόμμα μετέχει ο Μάικλ Ορεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ επί τέσσερα χρόνια κυβέρνησης... Νετανιάχου!

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos