Ομπάμα: Η αναγνώριση του Ισραήλ από την Τεχεράνη δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας

07 Απριλίου 2015 11:26

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι το αίτημα προς το Ιράν να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ήταν μια "θεμελιώδης εσφαλμένη εκτίμηση".
Ομπάμα: Η αναγνώριση του Ισραήλ από την Τεχεράνη δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας.


Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος έχει ξεκινήσει πολιτική εκστρατεία για να πείσει το Κονγκρέσο να του αφήσει ελευθερία κινήσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία πριν από την οποία η συμφωνία με την Τεχεράνη αναμένεται να οριστικοποιηθεί, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό NPR ότι το αίτημα αυτό υπερβαίνει το πλαίσιο των συνομιλιών που είναι σε εξέλιξη.

 

"Η άποψη ότι θα πρέπει να καθοριστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε μια επαληθεύσιμη συμφωνία στην οποία η Τεχεράνη θα αναγνωρίζει το Ισραήλ, σημαίνει ότι δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία, εκτός αν η φύση του ιρανικού καθεστώτος αλλάξει εντελώς", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

"Και αυτό είναι, νομίζω, μια θεμελιώδης εσφαλμένη εκτίμηση".

Ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει να απειλεί το Ισραήλ και να μην έχει ανάμιξη στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά θέλησε να διαχωρίσει τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και την κατ 'αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη.

"Δεν θέλουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη φύση της αλλαγής καθεστώτος", εξήγησε.

"Εάν ξαφνικά το Ιράν μετατραπεί σε χώρα όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, τότε θα υπάρξουν συνομιλίες διαφορετικού χαρακτήρα για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις".

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ κατήγγειλε, από την πλευρά του, παραχωρήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα στο Ιράν και επιβεβαίωσε ότι η Γερουσία θα έχει λόγο για την τελική συμφωνία που καταρτίζεται.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με τον Σουλτάνο του Ομάν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουλτάνο του Ομάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπου του μετέφερε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Ιράν την περασμένη εβδομάδα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον μονάρχη του Ομάν ότι οι μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του Ιουνίου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να εξασφαλιστεί η ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε επίσης τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν με το Ομάν και άλλους περιφερειακούς εταίρους τους, για την αντιμετώπιση των «αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του Ιράν στην περιοχή», σημειώνει επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos