Πόλεμο ενάντια στους διακινητές εξαγγέλλει η Ευρώπη

22 Απριλίου 2015 11:50

Με «πόλεμο» εναντίον των διακινητών φιλοδοξεί να απαντήσει η Ευρώπη στο πολυεπίπεδο και πολύπλευρο ζήτημα της μετανάστευσης. Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια ως ύποπτοι για συμμετοχή σε κυκλώματα διακίνησης, αλλά οι ιταλικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι περισσότεροι βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία, ενώ οι μαφιόζοι, που προσπορίζονται εκατομμύρια από τη διακίνηση ανθρώπων, κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Στη Ρόδο, όπου προχθές βούλιαξε σαπιοκάραβο με 93 επιβαίνοντες, δύο υπήκοοι Συρίας πήραν προθεσμία να απολογηθούν αύριο, καθώς φέρονται ως οι οργανωτές της μεταφοράς. Τραγικό θάνατο στο ναυάγιο βρήκαν ένα 5χρονο κοριτσάκι, μία 45χρονη από την Ερυθραία κι ένας 23χρονος άνδρας από τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 300 μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν χθες από τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, χθες εντοπίστηκαν 42 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή του Αεροδρομίου Λέσβου, πάνω σε μικρό φουσκωτό σκάφος. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού περισυνέλεξε τους μετανάστες, οι οποίοι –όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις– συνελήφθησαν γιατί δεν είχαν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε φουσκωτό με ακόμα 45 μετανάστες/πρόσφυγες στην ίδια περιοχή του Αεροδρομίου Λέσβου. Και σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη διάσωση, ενώ τρία παιδιά μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ακόμα 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν χθες στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης-Παναγιούδας.

Τις πρωινές ώρες χθες, διασώθηκαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού 42 αλλοδαποί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, οι μετανάστες στη θέα του περιπολικού έσκισαν τη φουσκωτή λέμβο. Επιπλέον, ακόμα 52 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Παλαιόκαστρο Σάμου.

Στην περιοχή Παναγία Οινουσσών Χίου βρέθηκαν και διασώθηκαν 46 μετανάστες, καθώς και ακόμα 43 στην περιοχή Λαγκάδα Χίου

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos