Φόβοι για κυβέρνηση με ευρωσκεπτικιστές - Αγωνία στην Ευρώπη

21 Απριλίου 2015 11:08

Οι κάλπες στη Φινλανδία ανέτρεψαν τον πολιτικό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα κρατούν σε αγωνία την Ευρώπη μέχρι τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς μια ενδεχόμενη συμμετοχή των ευρωσκεπτικιστών θα καταστήσει ακόμη πιο «αρτηριοσκληρωτικό» το Ελσίνκι στις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες αλλά και την Ελλάδα.


Το Κεντρώο Κόμμα του Γιούχα Σιπίλα ήρθε πρώτο και κέρδισε 49 από τις 200 έδρες στη φινλανδική Βουλή, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, το οποίο πήρε τη δεύτερη θέση και άρα 38 έδρες. Κι αυτό γιατί όποιος θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, όπως επιτάσσει η πολιτική παράδοση στη χώρα.
Ο επικεφαλής του Κεντρώου Κόμματος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν βλέπει με κακό μάτι μια συνεργασία με τους «Φινλανδούς», κάτι που επιβεβαίωσε και χθες: «Το Κόμμα των Φινλανδών μπορεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση? Εχω προσωπικά εμπιστοσύνη στον Τίμο Σοΐνι (τον ηγέτη του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών), είναι όντως μία επιλογή», υπογράμμισε ο 53χρονος Σιπίλα, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα έχει επαφές με τους ηγέτες όλων των κομμάτων, ενώ οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Σιπίλα ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες και ότι μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, γεγονός που προκαλεί αμηχανία στην Ευρώπη. Οι φινλανδικές κυβερνήσεις υπήρξαν από τους σκληρότερους επικριτές της Ελλάδας και των άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης στην Ευρωζώνη, ζητώντας μάλιστα ειδική μεταχείριση και εγγυήσεις για να συναινέσουν στα προγράμματα διάσωσης.
Εξάλλου πριν από έναν μήνα διέρρευσε έγγραφο που αποκάλυπτε ότι η χώρα προετοιμάζονταν για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πλέον, η οικονομία της ίδιας της Φινλανδίας πνέει τα λοίσθια, σημειώνοντας μια επιδείνωση ανάλογη με αυτή της ελληνικής, κάτι που καθιστά τους Φινλανδούς ακόμη πιο σκληρούς έναντι των «αμαρτωλών» της Ευρωζώνης.

Το Κόμμα των Φινλανδών ήταν κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και φυσικά της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε «στρογγυλέψει» τη ρητορική του, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα θέσει προσκόμματα στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους. «Αν χρειαστεί κοινοβουλευτική έγκριση για ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα -με την προϋπόθεση, δηλαδή, ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία, προς το παρόν, φαίνεται απίθανη-, το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να έχει πιο σκληρή στάση σε σχέση με το γερμανικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φινλανδός αναλυτής, Νίκολα Σπίρο στο CNBC, που εκτιμά ότι οι εξελίξεις στη Φινλανδία μπορεί να φέρουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Ο ξένος Τύπος σχολιάζει, ακόμη, ότι εάν υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, μια ακόμη πιο συντηρητική κυβέρνηση στη Φινλανδία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πολιτικό σχίσμα στην Ευρώπη, εφόσον προβάλει ανάλογες απαιτήσεις για προνομιακή μεταχείριση με εκείνες του 2011, καθώς πλέον οι συμφωνίες διέπονται από πολύ συγκεκριμένους όρους για όλες τις πλευρές.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos