Αμφίρροπη ως το τέλος η μάχη της Βρετανίας

04 Μαϊος 2015 10:45

Με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, λίγα 24ωρα μόλις πριν προσέλθουν στις κάλπες οι Βρετανοί την Πέμπτη 7 Μαΐου για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνησή τους, όλα τα ενδεχόμενα μετεκλογικών συνεργασιών παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και μια μακρά περίοδος «ακυβερνησίας» και σκληρών παζαριών μεταξύ των κομμάτων.


Το βέβαιο είναι πως ούτε οι Εργατικοί ούτε οι Συντηρητικοί θα αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 326 έδρες, γεγονός που χαρίζει ρυθμιστικό ρόλο στα μικρότερα κόμματα. Είναι κοινό μυστικό ότι ο Νικ Κλεγκ, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων θα ήθελε πολύ να συγκυβερνήσει για ακόμη μια θητεία με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων είναι βαθύ, κυρίως στο ζήτημα του δημοψηφίσματος για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, για τη διεξαγωγή του οποίου έχει δεσμευτεί ο Κάμερον.
Αρκετές σφυγμομετρήσεις φέρνουν τους Συντηρητικούς στην πρώτη θέση, δεν τους δίνουν όμως αυτοδυναμία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να σχηματίσει ακόμη και κυβέρνηση μειοψηφίας, εφόσον οι Τόρις κερδίσουν τις εκλογές, έστω και με οριακή διαφορά. Τα επιτελεία των Εργατικών φέρονται να επεξεργάζονται τρόπους για να αποτρέψουν νομικά αυτή την εξέλιξη. Κατά τον Observer, σε περίπτωση οριακής νίκης των Συντηρητικών με μία ή δύο μονάδες, η χώρα ενδέχεται να μείνει για μήνες δίχως κυβέρνηση λόγω της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει ο Κάμερον να βρει συμμάχους.
Συνεργασία
Ως πιθανότερο ενδεχόμενο, πάντως, φαίνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Εργατικούς με τη στήριξη του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας. Ο Εντ Μίλιμπαντ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τη συνεργασία που του έχει προτείνει προεκλογικά η Νίκολα Στέρτζιον του SNP, ωστόσο για τους αναλυτές η λύση αυτή θα είναι μονόδρομος εάν θέλει να μετακομίσει στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Επιπλέον, οι Εργατικοί φαίνεται ότι θα κερδίσουν τη μάχη του Λονδίνου. Παρότι η ευημερία και ο πλούτος έχουν συγκεντρωθεί στη βρετανική πρωτεύουσα, οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση Κάμερον και θα ψηφίσουν σε μεγάλο ποσοστό το Εργατικό Κόμμα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προηγούνται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου με ποσοστό 44% έναντι 32% των Συντηρητικών. Η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας εκλέγει 73 βουλευτές, εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος αναμένεται ότι θα πάρουν οι Εργατικοί, γεγονός που θα διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ενα άλλο σενάριο το οποίο έχει αρχίσει να κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό της συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, ιδιαίτερα εάν και τα δύο κερδίσουν λιγότερες από 300 έδρες.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι Εργατικοί και Τόρις μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να σχηματίσουν μεγάλο συνασπισμό, μπροστά στον φόβο να ενισχυθούν με μια συμμετοχή στην κυβέρνηση τα μικρότερα κόμματα. Ειδικά ο Μίλιμπαντ φέρεται να εξετάζει αυτή την εκδοχή, καθώς δεν θέλει να συνεργαστεί με τους Σκοτσέζους εθνικιστές, οι οποίοι έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» που αφορούν πρωτίστως την αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια και την υγεία.
Το SNP αναμένεται ότι θα σαρώσει την ψήφο των Σκοτσέζων και θα λάβει 50 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι Φιλελεύθεροι θα πρέπει να αρκεστούν σε 20 έως 30 έδρες από τις 650. Εκτός «μενού», πάντως, μένει ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ και το Ukip, το οποίο θα λάβει περί τις 10 έδρες, αλλά ουδείς θέλει να του προσδώσει ρυθμιστικό ρόλο.
ΩΣ... ΑΛΛΟΣ ΜΩΥΣΗΣ
Καυστικά σχόλια για τις 6 'εντολές' του Μίλιμπαντ
Τις έξι προεκλογικές του δεσμεύσεις για τους ψηφοφόρους του σήμερα και τους... αρχαιολόγους του μέλλοντος ανακοίνωσε ο Εντ Μίλιμπαντ. Σε μια πρωτοφανή κίνηση που οδήγησε σε καυστικά σχόλια στο Twitter αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, ο ηγέτης των Εργατικών παρουσίασε ως άλλος Μωυσής μία γιγάντια πέτρινη πλάκα με έξι υποσχέσεις του, την οποία θα τοποθετήσει στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ εάν εκλεγεί πρωθυπουργός!
Οι έξι «εντολές» που αναγράφονται στην 2,59 μέτρων πλάκα είναι οι εξής: «ισχυρά οικονομικά θεμέλια», «υψηλότερα επίπεδα ποιότητας ζωής για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους», «σύστημα υγείας με χρόνο για μέριμνα», «έλεγχος της μετανάστευσης», «μια χώρα όπου η επόμενη γενιά θα τα καταφέρει καλύτερα από την προηγούμενη», «σπίτια στην αγορά και ενέργειες για το ενοίκιο». «Νικ Κλεγκ και Ντέιβιντ Κάμερον συνέβαλαν στη διάβρωση της εμπιστοσύνης όλων των πολιτικών ηγετών και αθέτησαν τις υποσχέσεις τους σε θέματα όπως τα δίδακτρα εκπαίδευσης και τη μετανάστευση. Εάν εκλεγώ πρωθυπουργός, θα κρατήσω αυτήν την πέτρα σε σημείο που να είναι εμφανές από όλους μας και να μας υπενθυμίζει τα καθήκοντά μας, να τηρήσουμε δηλαδή τις υποσχέσεις», δήλωσε ο Μίλιμπαντ. Ομως πολλοί Βρετανοί σχολίασαν καυστικά στο Twitter ότι αυτή θα γίνει... η ταφόπλακα των Εργατικών.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos