Στο προσκήνιο και πάλι η Σκωτία...H απόλυτη κυριαρχία των Σκωτσέζων εθνικιστών

10 Μαϊος 2015 12:56

H απόλυτη κυριαρχία των Σκωτσέζων εθνικιστών επαναφέρει στην ατζέντα των συζητήσεων το θέμα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, λίγους μήνες αφότου υποτίθεται πως το ζήτημα είχε διευθετηθεί με το δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.


Η ηγέτις του SNP, Νίκολα Στάρτζεον, είχε μεν ισχυριστεί πέρσι ότι το θέμα έκλεισε «για μια γενιά», την Πέμπτη όμως έκανε λόγο για «αλλαγή αντικειμενικών συνθηκών», που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για ένα δεύτερο. Πέρα από τα πυρηνικά, η μη ανανέωση των οποίων ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων του SNP, το κόμμα κατάφερε να εξουδετερώσει και τα δύο μεγάλα κόμματα στη Σκωτία με μία αριστερή ρητορική κατά της λιτότητας. Το γεγονός ότι ο Κάμερον σκοπεύει να διατηρήσει τον Τζορτζ Οσμπορν ως υπουργό Οικονομικών θα τον φέρει αναμφισβήτητα σε σύγκρουση με το σκωτσέζικο κόμμα και θα εντείνει τις πιέσεις για δημοσιονομική αυτονομία της Σκωτίας, εγείροντας ερωτήματα για τη συνολική οικονομική ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά τον εκλογικό του θρίαμβο ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να πάρει μια ανάσα αλλά όχι για πολύ. Είναι αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων που δεν περιορίζονται μόνον σε πολιτικό επίπεδο αλλά επεκτείνονται και στον οικονομικό βίο μιας από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη. Εκτός του κινδύνου αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. με πιθανές επιπλοκές στην οικονομία, υπάρχουν οικονομικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με λεπτούς χειρισμούς. Θα ήταν μεγάλο κρίμα να ανατραπούν οι ισορροπίες και τα οφέλη που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα έπειτα από μια πενταετία κόπων.

Η εφαρμογή μιας εύστροφης δημοσιονομικής πολιτικής, με έναν συνδυασμό περικοπών στις κρατικές δαπάνες και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπέρ του επιχειρείν, επέτρεψαν τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη βαθιά κρίση του 2008, επισημαίνουν οι Χ. Σμίντινγκ και Κ. Σουλτς της Berenberg Bank. Οπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας, η ανάπτυξη της οικονομίας έχει ξεπεράσει τα υψηλά επίπεδα του 2008, πριν από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ολα αυτά, βέβαια, ο κ. Κάμερον τα πέτυχε με τη συμπαράσταση της Τράπεζας της Αγγλίας και την άσκηση μιας γενναιόδωρης νομισματικής πολιτικής που βοήθησε στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού με αγορές κρατικών ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Βρετανία εξαρτάται υπερβολικά από την κεντρική τράπεζα για να διατηρούνται χαμηλά τα επιτόκια στο δημόσιο χρέος που έχει αυξηθεί από το 51,78% προ επταετίας στο 89,36% το 2014. Η μείωση του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 5,7% από το 2,7% το 2008, προαπαιτούν πρόσθετες περικοπές. Εκτός δε του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περιορίσει και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που βρίσκεται στο 5,5% του ΑΕΠ σήμερα.

Το πρόβλημα του «δίδυμου ελλείμματος» έχει βαθύτερα αίτια. Κρύβει την έλλειψη επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και την εξασθένηση της παραγωγικότητας. Οι ευέλικτοι κανόνες στην απασχόληση έχουν, αφενός, βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,7% τον Φεβρουάριο και τον αριθμό των εργαζομένων να φθάνει τα 31 εκατ. άτομα. Αφετέρου, όπως επισήμανε πρόσφατα ο οικονομολόγος Κρις Γουίλιαμσον, «η άνοδος της απασχόλησης και η ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας δεν έχουν διοχετευθεί ακόμη στα νοικοκυριά με αυξημένους μισθούς».

Μια ακόμη πρόκληση στη νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών είναι να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών στην αγορά της κατοικίας, ειδικότερα του Λονδίνου, σε λογικά επίπεδα. Οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας ήδη δυσανασχετούν από τη μαζική είσοδο «άφαντων» επενδυτών στις γειτονιές τους, καθώς πολλοί είναι οι νέοι αγοραστές που δεν έχουν καν οπτική εικόνα της κατοικίας που απέκτησαν. Tο μεσιτικό γραφείο Douglas & Gordon προβλέπει να αυξηθούν ακόμη κατά 20% οι τιμές των ακινήτων με αξία άνω των 2 εκατ. στερλινών μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και να διπλασιαστούν σε διάστημα πενταετίας, καθιστώντας, σχεδόν, αρκετά δύσκολη τη διαμονή των Βρετανών στην πρωτεύουσα.

Πάντως, η υποδοχή της εκλογικής νίκης του κ. Κάμερον από το Σίτι του Λονδίνου ήταν θερμή. Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 2,3%, ενώ κέρδη κατεγράφησαν για τους κλάδους των ακινήτων και των τραπεζών μέχρι και για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos