Αρχισε το μπρα ντε φερ Βρετανίας ΕΕ - Κλίμα δυσπιστίας

11 Μαϊος 2015 11:13

Το «μπρα ντε φερ» ΕΕ και Βρετανίας, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει ως το 2017, οπότε και ο Κάμερον έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, άρχισε ήδη με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία και ανησυχία το μέλλον των σχέσεών της ΕΕ με τη Βρετανία.


Πολλοί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν ότι η πλειοψηφία που εξασφάλισε ο Κάμερον δίνει τη δυνατότητα στους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του να τον πιέζουν για να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις Βρυξέλλες και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης να γίνει ακόμη πιο ευρωσκεπτικιστική από ό,τι ήταν έως τώρα.
Πιέσεις
Δεδομένου του κλίματος που διαμορφώνεται, η ηγεσία της ΕΕ και των υπόλοιπων χωρών-μελών, κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, αναμένεται να απαιτήσουν από τον Κάμερον να τους παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη», που θα περιλαμβάνει τόσο το περιεχόμενο των βρετανικών θέσεων στις διαπραγματεύσεις όσο και τον χρονικό σχεδιασμό για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.
Σημειώνεται ότι ήδη, την Παρασκευή, ο Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τον Κάμερον να επισκεφθεί το Παρίσι, όπου και αναμένεται να του θέσει μετ' επιτάσεως και το συγκεκριμένο θέμα - πέρα από τη διμερή συνεργασία σε μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής.

Η ανησυχία του Ολάντ εξηγείται και από το γεγονός ότι το 2017 θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οπότε ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλει να φανεί υποχωρητικός προς τη Βρετανία, την ώρα που η Μαρίν Λεπέν θα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε «ρωγμή».
Σύμφωνα πάντως με τον Ελμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξ. Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει συμπαγή στάση απέναντι στα βρετανικά αιτήματα για ευρείες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Οπως διευκρίνισε, «πρέπει να πούμε με σαφήνεια ότι υπάρχει δυνατότητα για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από μία χώρα».
Και ο Ντέιβιντ Κάμερον πάντως αναμένεται να κινηθεί με ταχύτητα, καθώς σκοπεύει μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα πάρει η κυβέρνησή του την Πέμπτη, να αρχίσει τις ευρωπαϊκές επαφές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να διορίσει επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει ευρωπαϊκές υποχωρήσεις πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας ή όχι στην Ενωση.
Τον Οζμπορν θα υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ενώ οι δύο άνδρες αναμένεται να επισκεφθούν σύντομα το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του προγράμματος της νέας κυβέρνησης για τις πρώτες 100 ημέρες της στην εξουσία.
Δημοσκόπηση
Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, το 34% των Βρετανών τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, 18% εμφανίζονται μάλλον θετικοί, ενώ κατηγορηματικό όχι στην παραμονή λέει το 15% και 14% λέει μάλλον όχι.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επιλέγει τους συνεργάτες του στο υπουργικό συμβούλιο, ορίζοντας ως υπουργό Δικαιοσύνης τον στενό του συνεργάτη Μάικλ Γκόουβ, που πέρυσι είχε αναλάβει την ευθύνη να φροντίζει ώστε οι βουλευτές των Συντηρητικών ακολουθούν τη γραμμή του κόμματος.Ο Κρις Γκρέιλινγκ μέχρι τώρα υπουργός Δικαιοσύνης θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ στη θέση της ως υπουργός Παιδείας παραμένει η Νίκι Μόργκαν.
ΜΠΛΕΡ: ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ ΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τρία στελέχη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ηγεσία
Η μεγαλύτερη ήττα του Εργατικού Κόμματος από το 1992, όταν ο Τζον Μέιτζορ είχε θριαμβεύσει επί του Νιλ Κίνοκ, ήταν η αφορμή για να «βγουν τα μαχαίρια», τα οποία αναμένεται να γίνουν πολύ κοφτερά το προσεχές διάστημα μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος, μετά την παραίτηση του Εντ Μίλιμπαντ.
Προς το παρόν έχει ξεκινήσει μία δημόσια συζήτηση για τα αίτια της ήττας, που αποδίδει την ευθύνη στη ρητορική του αρχηγού που απομακρύνθηκε από την κεντρώα πολιτική του Μπλερ, υιοθετώντας έναν πιο ριζοσπαστικό αριστερό λόγο.
Πρώτος και καλύτερος που άσκησε αυτού του είδους την κριτική ήταν ο λόρδος Μάντελσον, στενός συνεργάτης του Τόνι Μπλερ στο «χτίσιμο» των Νέων Εργατικών, και πρώην υπουργός επιχειρηματικότητας. «Οταν χάσαμε το 2010, βγήκαμε με τις γροθιές μας υψωμένες προς τους Τόρις και περιμέναμε από τους ψηφοφόρους να μας πεθυμήσουν. Τελικά όχι μόνο δεν μας πεθύμησαν, αλλά μας έστειλαν ακόμα βαθύτερα στο ράφι», δήλωσε σε συνέντευξή του κατακεραυνώνοντας το «τρομερό λάθος του Μίλιμπαντ να στρέψει το κόμμα στα αριστερά».
Δήλωσε επίσης ότι το κόμμα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι αργηχοί των εργατικών συνδικάτων δεν θα χειραγωγήσουν τη διαδικασία επιλογής νέου αρχηγού όπως έκαναν το 2010, όταν, υποστηρίζοντας τον Μίλιμπαντ, είχαν τυπώσει φωτογραφία του στα ψηφοδέλτια που έστελναν στα μέλη των σωματείων τους.
Ο ίδιος ο Μπλερ δήλωσε πως οι Εργατικοί θα συνέλθουν μόνο αν καταλάβουν ξανά το κέντρο της βρετανικής πολιτικής σκηνής και πως πρέπει για ακόμα μία φορά να «εμπνεύσουν τις παραγωγικές τάξεις».
Οι υποψήφιοι
Οι επεμβάσεις των Νέων Εργατικών έγιναν, ενώ τρία προβεβλημένα στελέχη του κόμματος εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ηγεσία. Πρόκειται για τον 36χρονο σκιώδη υπουργό Εμπορίου Τσούκα Ουμούνα -«αγαπημένου» παιδιού του Τόνι Μπλερ-, τη Λιζ Κένταλ, σκιώδη υπουργό Υγείας και πρώτη που εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεσή της να διεκδικήσει την αρχηγία, και τον Τρίσταμ Χαντ, σκιώδη υπουργό Υγείας που δεν συμμερίζεται τις απόψεις Μέντελσον και Μπλερ, αφού σε συνέντευξή του δήλωσε πως το κόμμα πρέπει να επαναπροσεγγίσει την εργατική τάξη.
Ο Ουμούνα, αν και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2010, θεωρείται από τα ανερχόμενα αστέρια των Εργατικών, ενώ σημαντικές ελπίδες έχει -αν βάλει υποψηφιότητα- και η Ιβέτ Κούπερ, (σκιώδης υπουργός Εσωτερικών), που θα είναι και η πρώτη γυναίκα αρχηγός των Εργατικών, αν εκλεγεί. Η Κούπερ είναι σύζυγος του Εντ Μπολς, σκιώδους υπουργού Οικονομικών που έχασε την έδρα του μετά την αναμέτρηση όπως και τις πιθανότητες να διεκδικήσει την αρχηγία. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και ονόματα-έκπληξη, που θα είναι πρόσωπα νέα κι άφθαρτα από τις πολιτικές και τις έριδες του παρελθόντος.
ΝΤΑΟΥΝΙΝΓΚ ΣΤΡΙΤ
Διαδήλωση κατά της λιτότητας μία μέρα μετά τον θρίαμβο
Μια πρώτη... γεύση από τη δύσκολη πενταετία που έχει μπροστά του πήρε μόλις μία ημέρα μετά τον εκλογικό του θρίαμβο ο Ντέιβιντ Κάμερον, όταν διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, πέταξαν μπουκάλια, κουτιά από κονσέρβες και καπνογόνα εναντίον των αστυνομικών. Οι διαδηλωτές, που χτυπούσαν κατσαρόλες, φυσούσαν σφυρίχτρες και φώναζαν υβριστικά συνθήματα, έφτασαν μπροστά από την πύλη που οδηγεί στην οικία του Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ, ένα σημείο που είναι αποκλεισμένο από την αστυνομία. Κάποια στιγμή διαδηλωτές πέταξαν ακόμη και ένα ποδήλατο εναντίον των αστυνομικών. Η αστυνομία συνέλαβε 17 ανθρώπους, ενώ πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, Σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ, περίπου 200 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos