Ματέο Ρέντσι: Τυφλή η Ε.Ε. στους πρόσφυγες

21 Μαϊος 2015 10:14

Λάβρος εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόρριψη της πρότασης για ποσοστώσεις στην υποδοχή μεταναστών εμφανίστηκε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να λέει ότι "αφού δεν τους βλέπουμε δεν υπάρχουν"», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι, υποσχόμενος, παράλληλα, ότι η Ιταλία θα βοηθήσει να ανασυρθούν από τον βυθό της Μεσογείου τα εκατοντάδες θύματα της τραγωδίας της 19ης Απριλίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 20.000 αιτούντες άσυλο θα κατανεμηθούν ανά την Ε.Ε. ανάλογα με το μέγεθος, τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση των χωρών υποδοχής. Το μεγαλύτερο ποσοστό (18,4%) επρόκειτο να κατευθυνθεί στη Γερμανία. Ακολουθεί η Γαλλία με 14%, η Ιταλία με 11,8% και η Ισπανία με 9%.

Η Γαλλία τηρούσε αρχικά θετική στάση απέναντι στην πρόταση, αλλά την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε εντονότατες διαφωνίες.

Η πρόταση αφορά ένα μικρό μέρος των αιτούντων άσυλο, αλλά αυτό δεν την κάνει πιο αποδεκτή. Περίπου 51.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Εξ αυτών, 30.500 έχουν περάσει μέσω Ιταλίας, ενώ οι υπόλοιποι μέσω Ελλάδας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποδεχθεί ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ιταλία, έχει συμφωνήσει να στείλει πολεμικά πλοία, αλλά τώρα πρέπει να αποδεχθούν το σύστημα των ποσοστώσεων», τόνισε ο Ρέντσι. «Η Βρετανία δήλωσε αμέσως ότι είναι αντίθετη και βγήκε εκτός, τώρα η Γαλλία και η Ισπανία διαμαρτύρονται για τον τρόπο υπολογισμού των ποσοστώσεων».

Η φετινή χρονιά είναι η πλέον δραματική για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 1.800 έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. Στο πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στην ιστορία της Μεσογείου, στις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους βρήκαν τραγικό θάνατο 800 άνθρωποι. «Η ανέλκυση του σκάφους θα κοστίσει 15-20 εκατομμύρια», είπε ο Ρέντσι. «Ελπίζω να τα πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλιώς θα τα πληρώσουμε εμείς». «Εκεί κάτω υπάρχουν 500-600 πτώματα. Ο κόσμος πρέπει να δει τι συνέβη. Θέλω οι πονηροί, αυτοί που κάνουν ότι δεν βλέπουν, να δουν».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos