«Ηφαίστειο» η Τουρκία δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες

22 Μαϊος 2015 11:01

Βομβιστικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών γραφείων, πυροβολισμοί εναντίον δημάρχων, φήμες για επικείμενο πραξικόπημα, καταγγελίες για επερχόμενη εκλογική νοθεία, φόβοι για δολοφονίες πολιτικών, κι όλα αυτά μέσα σε έναν καταιγισμό από αλληλοκατηγορίες.


Από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθούν και οι φιλοδοξίες του σουλτάνου Ερντογάν που εάν εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων θα μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρικό πριμοδοτώντας τον εαυτό του με υπερεξουσίες
Το κλίμα στην Τουρκία δύο εβδομάδες πριν από τις κρισιμότατες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου μοιάζει... εμφυλιοπολεμικό. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για όλους, καθώς από το αποτέλεσμα πρόκειται να κριθούν οι φιλοδοξίες του σουλτάνου Ερντογάν (που εάν εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων θα μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρικό πριμοδοτώντας εαυτόν με υπερεξουσίες).

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο προμηνύουν ντέρμπι (κάποιες μάλιστα βλέπουν ακόμη και κυβέρνηση συνεργασίας, την πρώτη μετά το 2002), πράγμα που ανεβάζει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον, όλα τα μεγάλα κόμματα πλέον οξύνουν τη ρητορική τους και εντείνουν τις μεταξύ τους επιθέσεις προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, που βγήκε ζωντανά στην τηλεόραση και απείλησε... να σκοτώσει όποιον «ακουμπήσει» τον Ερντογάν. «Εχω δύο πιστόλια και σφαίρες. Εως ότου πεθάνω, έως ότου με πυροβολήσουν ή με κρεμάσουν, κανείς δεν θα μπορέσει να ακουμπήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο αυτής της χώρας. Υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες σαν και εμένα», διακήρυξε ο «ετοιμοπόλεμος» Μπουλούτ από το πλατό του τηλεοπτικού σταθμού «TRT».
Ενδεικτικά του... εμφυλιοπολεμικού κλίματος και τα «εκρηκτικά» γεγονότα των τελευταίων ημερών. Πιο συγκεκριμένα, από την περασμένη Δευτέρα και μετά, στην Τουρκία σημειώθηκαν: δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον γραφείων του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις νότιες επαρχίες των Αδάνων και της Μερσίνης, μια επίθεση με βόμβα κρότου ενάντια σε γραφεία του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Μαρτίν στα νοτιοανατολικά καθώς και μια ένοπλη δολοφονική επίθεση εναντίον δημάρχου του AKP στην Μπούρσα στα δυτικά της χώρας που άφησε πίσω της δύο σοβαρά τραυματίες (τον δήμαρχο και τον σωματοφύλακά του).
Για τις βομβιστικές επιθέσεις ενάντια στα γραφεία του φιλοκουρδικού HDP η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την ισλαμική κυβέρνηση, και η κυβέρνηση κατηγορεί την άκρα αριστερά. Κατά τα λοιπά, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι ετοιμάζει εκλογική νοθεία με τη βοήθεια «ενός σώματος 3.500 συνωμοτών» που έχουν αποστολή να «ελέγξουν» την καταμέτρηση των ψήφων.

Αντεπίθεση
Το AKP το αρνείται και βγαίνει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ετοιμάζουν βελούδινο πραξικόπημα. Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε χθες και το HDP και κατήγγειλε ότι κάποιοι σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον ηγέτη του και ανερχόμενο αστέρα της τουρκικής πολιτικής, Σελαχατίν Ντεμιτράς.
Οσο για τις δημοσκοπήσεις, ακόμη κι αυτές... αντικρούονται. Ολα δείχνουν ότι το HDP μάλλον θα μπει στη Βουλή, περνώντας το κατώφλι του 10%, και στερώντας έτσι από το AKP την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3. Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν, εκνευρισμός στη χώρα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos