Οι Κούρδοι «ψαλιδίζουν» τον Ερντογάν και το AKP

26 Μαϊος 2015 11:57

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το κόμμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου, καθώς η μία δημοσκόπηση μετά την άλλη επιβεβαιώνουν πως όχι μόνο η συνταγματική αναθεώρηση και η προεδρική δημοκρατία απομακρύνονται, αλλά ότι ακόμη και η πλειοψηφία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP ) στο νέο κοινοβούλιο ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο θερινής νυκτός για τον «σουλτάνο».


Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν δεν είναι μόνο τα σχετικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα του, αλλά και οι προβλέψεις για τις επιδόσεις του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη μυστική δημοσκόπηση-σοκ του ινστιτούτου Konda, που διέρρευσε στα τουρκικά μίντια και έδινε 40,9% στο AKP, μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας SONAR καταγράφει ότι το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 41% στην πρόθεση ψήφου.
Σενάρια
Αυτό εάν επιβεβαιωθεί σημαίνει πως το κόμμα που ίδρυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταφέρει να έχει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία (330 έδρες) εντός του Κοινοβουλίου, για να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Τούρκος πρόεδρος για να αλλάξει το πολίτευμα από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία και έτσι να αυξήσει τις εξουσίες και τη δύναμη που συγκεντρώνει στα χέρια του. Υπενθυμίζεται ότι το AKP είχε κερδίσει το 2011 με ποσοστό 49,8% και κατέλαβε συνολικά 327 έδρες στο απερχόμενο Κοινοβούλιο (πλέον κατέχει 312).
Σε περίπτωση δε που επιβεβαιωθεί η μέτρηση της SONAR και για τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων, τότε το AKP είναι πιθανό να μην καταφέρει να έχει ούτε καν απλή πλειοψηφία και άρα ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα αναγκαστεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας. Ο κύριος παράγοντας για το πώς θα είναι το μελλοντικό Κοινοβούλιο είναι η επίδοση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας (HDP), το οποίο στη δημοσκόπηση της SONAR λαμβάνει το 10,4% της ψήφου, δηλαδή περνάει το όριο του 10% και μπαίνει στη Βουλή, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις έδρες του AKP. Οσον αφορά στα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), αυτό προβλέπεται να λάβει το 26% των ψήφων, ενώ το εθνικιστικό MHP το 18%.
Αναλυτές εκτιμούν πως το κλίμα έχει αλλάξει ακόμη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προεδρικής εκλογής του περασμένου Αυγούστου που ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος με 52%.
Οικονομία
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια που το AKP θα πάει σε εκλογική αναμέτρηση, με την οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας από 4% το 2013 στο 2,9% το 2014 έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους αναλυτές, ενώ, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, το CHP έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα άσχημα οικονομικά στοιχεία, όπως το έλλειμμα, που είναι στο 5% του ΑΕΠ, και το χρέος των νοικοκυριών που έχει αυξηθεί σημαντικά.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos