Γαλλογερμανικό μέτωπο για την αναχαίτιση του Κάμερον

27 Μαϊος 2015 10:22

Με νωπή ακόμη την εντυπωσιακή εκλογική του νίκη ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε τη «σταυροφορία» του στην Ευρώπη με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών και την ισχυροποίηση της εθνικής κυριαρχίας έναντι της εξουσίας των Βρυξελλών.


Ο δρόμος του, όμως, θα είναι όπως φαίνεται μοναχικός, καθώς εμπόδιο στις επιδιώξεις του θα μπει ένα συμπαγές γαλλογερμανικό μέτωπο. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Le Monde» και επιβεβαιώνει μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, οι Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού την περαιτέρω ενοποίηση και εμβάθυνση της Ευρωζώνης, χωρίς να υπάρξει αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Μάλιστα, οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να παρουσιάσουν τις κοινές προτάσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στις Βρυξέλλες - ακριβώς δηλαδή τότε που ο Κάμερον σχεδιάζει να παρουσιάσει τις αλλαγές που ζητά στις ευρωπαϊκές συνθήκες προτού θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Οπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν, στόχος του είναι να πετύχει αρκετές παραχωρήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, έτσι ώστε να εξοβελίσει τους ευρωσκεπτικιστές από τον πολιτικό χάρτη της χώρας και η Βρετανία να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η συμφωνία των Μέρκελ και Ολάντ μπαίνει κυριολεκτικά σφήνα στα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς όχι μόνο προτείνει τη σφυρηλάτηση μιας πιο στενής πολιτικής ένωσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά θεωρεί δεδομένη τη διατήρηση της ισχύουσας Συνθήκης ως απαιτούμενο πλαίσιο.
Γαλλογερμανικό μέτωπο για την αναχαίτιση του Κάμερον
Οι δύο ηγέτες καλούν την Ευρωζώνη για μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις τομείς «εντός του πλαισίου των σημερινών συνθηκών για τα επόμενα έτη», οι οποίες θα προωθήσουν την πολιτική και νομισματική ενοποίηση, συνδυάζοντας την επιδίωξη του Βερολίνου για χρηματοπολιτική σταθερότητα και την πάγια επιθυμία του Παρισιού για τόνωση των επενδύσεων. Το έγγραφο της συμφωνίας, που μέχρι τώρα παρέμενε μυστικό, παρουσιάστηκε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το περασμένο Σάββατο, όπως αναφέρει ο Τύπος.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπολόγιζε ότι θα καταφέρει να πάρει με το μέρος του έστω έναν από τους επικεφαλής του γαλλογερμανικού άξονα, με τους οποίους θα συναντηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ωστόσο η μεταξύ τους συμφωνία -παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στην Ευρωζώνη- καθιστά το έργο του αδύνατο και δυσχεραίνει τη θέση του έναντι των συμπατριωτών του. Οπως σημειώνει ο «Guardian», η γαλλογερμανική πρωτοβουλία, η οποία πιθανότατα θα υποστηριχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου, θα κλείσει αποφασιστικά την πόρτα σε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιέζει ιδιαίτερα για την επιστροφή αρκετών αρμοδιοτήτων που έχουν συγκεντρώσει οι Βρυξέλλες στα εθνικά κράτη και την αναδιαμόρφωση της σχέσης της χώρας του με την ΕΕ. Ηδη πριν από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει διστακτικότητα ή ακόμη και ενόχληση για τις προθέσεις του Κάμερον, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα θα είναι μάλλον απομονωμένη σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΜΕΡΟΝ
Μαραθώνιος επαφών για αναζήτηση συμμάχων
Η εβδομάδα αυτή είναι η αρχή ενός αγώνα δρόμου για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος με την ευρωπαϊκή του περιοδεία θα προσπαθήσει να βρει συμμάχους για να πετύχει την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία για τη χώρα του με την ΕΕ και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017.
Η αρχή των συναντήσεων έγινε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο είχε αρκετά κακές σχέσεις. Θυμίζουμε ότι ο Κάμερον είχε πρωτοστατήσει ενάντια στην τοποθέτηση του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν. Τη Δευτέρα το βράδυ κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στον Γιούνκερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι οι Βρετανοί είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση και ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη αυτές τους τις ανησυχίες. Ο Γιούνκερ, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για τη Βρετανία.
Συναντήσεις
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει φορτωμένο πρόγραμμα: μέχρι την Πέμπτη θα έχει συναντήσει τη Δανέζα πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Την Παρασκευή θα βρεθεί με δύο κυρίες στο Βερολίνο, την Πολωνή Εβα Κόπατς και την Ανγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει παράλληλα να ακούσει και τους φόβους των γερμανικών επιχειρήσεων, που ανησυχούν ιδιαίτερα με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς οι επενδύσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στη Γαλλία ή την Κίνα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos