Στήριξη στη Βαγδάτη για τη μάχη εναντίον του ISIS

03 Ιουνίου 2015 09:56

Στήριξη για το σχέδιο ανακατάληψης του Ραμάντι και της επαρχίας Ανμπάρ πήρε από τους ηγέτες 20 χωρών που συμμετέχουν στην υπό τις ΗΠΑ συμμαχία ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι, μετά τις ευθείες βολές για αδράνεια της διεθνούς κοινότητας που εξαπέλυσε στο Παρίσι στη διάρκεια της διάσκεψης του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρακινό πρωθυπουργό και τον Γάλλο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, η συμμαχία συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης Αμπάντι εναντίον του ISIS.
Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των τοπικών φυλών της Ανμπάρ, τη βελτίωση της τροφοδοσίας με οπλισμό, την αναβάθμιση και την επέκταση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της ιρακινής αστυνομίας και του στρατού και τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την «ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση» των περιοχών που ανακαταλαμβάνονται από τις ιρακινές δυνάμεις. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι η μάχη θα είναι μακρά και ότι όλες οι χώρες πρέπει να είναι ενωμένες απέναντι στο ISIS.
Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι ανέφερε πως οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη δεσμεύτηκαν επίσης πως θα συμβάλουν για να σταματήσει η ροή ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και για να πληγεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου, στο οποίο βασίζεται μεταξύ άλλων η οργάνωση για τη χρηματοδότησή της.
Διαμαρτυρία
Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα προς τους αντιπροσώπους των χωρών της συμμαχίας, κατηγορώντας τους για πλήρη αδράνεια και τονίζοντας πως η προέλαση των τζιχαντιστών είναι «μια πλήρης αποτυχία της διεθνούς κοινότητας».
Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ο κ. Αμπάντι, «δεν έχουμε λάβει σχεδόν καθόλου βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά. Δεν έχουμε λάβει σχεδόν τίποτε και δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε κανέναν, παρά μόνο σε εμάς του ίδιους».
Μάλιστα ο κ. Αμπάντι πήγε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως «εξαιτίας των χρηματοπιστωτικών προβλημάτων, δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε νέα συμβόλαια προμήθειας όπλων.
Οι περισσότερες συμφωνίες είχαν κλειστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη Ρωσία. Η Ρωσία, όμως, τελεί πλέον υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων και είναι πολύ δύσκολο να πληρώσουμε για να αποκτήσουμε αυτά τα όπλα. Τα χρήματα βρίσκονται στην τράπεζα, όμως δεν μπορούμε να τα έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν ζητάμε όπλα, αλλά σας παρακαλούμε να μας αφήσετε να αγοράζουμε όπλα πιο εύκολα».
Επιπλέον ο Ιρακινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των ξένων μαχητών που πολεμούν στο Ιράκ και στη Συρία, λέγοντας ότι αυτό είναι «ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναλογία πλέον στις τάξεις του ISIS είναι 60% ξένοι μαχητές και μόλις 40% ντόπιοι.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να εξηγήσουμε για ποιον λόγο οι τρομοκράτες έρχονται από τη Σαουδική Αραβία, τις χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Τουρκία και από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos