Βολές Γκάμπριελ κατά Κάμερον για την ΕΕ - Σκληρές δηλώσεις κατά των βρετανικών απαιτήσεων

04 Ιουνίου 2015 10:37

Σκληρές δηλώσεις κατά των βρετανικών απαιτήσεων και της πολιτικής του Ντέιβιντ Κάμερον απέναντι στην ΕΕ έκανε χθες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός απείλησε με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μια σφυγμομέτρηση κατέγραφε ότι οι Βρετανοί που θέλουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ αυξάνονται.


Ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας στο Παρίσι έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους άλλων κεντροαριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, καταφέρθηκε εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού, λέγοντας ότι το όραμά του για την Ευρώπη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και όχι των λαών.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ιδέα που έχουμε εμείς για την Ευρώπη είναι αντίθετη με αυτήν του κ. Κάμερον. Ο κ. Κάμερον θέλει να περιορίσει την Ευρώπη πάλι σε μια ενιαία αγορά. Ο κ. Κάμερον θέλει να υπάρχει ένα ομαλό πεδίο για τις επιχειρήσεις και όχι ένα ομαλό πεδίο για τους λαούς».
Τα σχόλια του Γερμανού αντικαγκελαρίου, όπως σημειώνει το Reuters, έρχονται λίγες ημέρες, αφότου Βερολίνο και Παρίσι υπέγραψαν ένα κοινό προσχέδιο κειμένου το οποίο καλεί για ενίσχυση της διακυβέρνησης της Eυρωζώνης, μια κίνηση που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη φημολογία ότι η Γαλλία και η Γερμανία στηρίζουν μια Ευρωπαϊκή Ενωση δύο ταχυτήτων.
«Διαφορετικές ταχύτητες»
Οπως μάλιστα αναφέρει το Reuters, ο κ. Γκάμπριελ στις δηλώσεις του ανέφερε: «Η δική μας ιδέα είναι ότι φυσικά υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες ενσωμάτωσης στην Ευρώπη, μια ιδέα που είναι εντάξει». Δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε ότι η γαλλογερμανική πρόταση για την Ευρωζώνη έχει ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και παράλληλα να κάνει την ΕΕ πιο δημοκρατική. Οπως συμπλήρωσε κάτι τέτοιο αυτομάτως απαντά στις βρετανικές ανησυχίες.
Στην άλλη πλευρά της Μάγχης πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δικού του βουλευτή, ο οποίος ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν θα βγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απάντησε πως: «Το πρόγραμμά μας, που περιγράφεται και στο μανιφέστο μας, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι, σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να πετύχουμε αυτά που ζητάμε, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα». Οπως συμπλήρωσε: «Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που ζητάμε, Βρετανοί δικαστές να παίρνουν αποφάσεις σε βρετανικά δικαστήρια».
Την ίδια ώρα πάντως που ο Ντέιβιντ Κάμερον, με αυτοδύναμη κυβέρνηση, πιέζει για μια αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ και έχει βάλει πρόσω ολοταχώς για το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, το 55% των Βρετανών τάσσεται σε έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ποσοστό των Βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 9% μέσα σε δύο χρόνια, καθώς το 2013 ήταν στο 46%, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που θέλουν η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ έχει μειωθεί κατά 10%, στο 36%, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos