Κάλπες - κλειδί για την παντοδυναμία Ερντογάν

07 Ιουνίου 2015 17:35

Καθοριστικές για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της Τουρκίας κρίνονται οι σημερινές βουλευτικές εκλογές, τις οποίες το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που βρίσκεται στην εξουσία επί 13 χρόνια φιλοδοξεί να κερδίσει.


Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και συνολικά 53.741.838 Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο των 550 εδρών και την κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται κλειδί για το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που θα ανοίξει ή όχι το δρόμο για το ενισχυμένων εξουσιών προεδρικό σύστημα που θέλει να εφαρμόσει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Παρόλα αυτά, ρυθμιστής των εξελίξεων θα είναι το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο αν ξεπεράσει το 10% των ψήφων, οι βουλευτές του ΑΚΡ θα μειωθούν αισθητά και ίσως δεν μπορέσει να φτάσει τους 330 που είναι απαραίτητοι για την αυτοδυναμία και εν συνεχεία τη συνταγματική αναθεώρηση.Το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε το εκλογικό του δκαίωμα στο Ισκιντάρ της Κωνστνατινούπολης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ψήφο, δήλωσε ότι παρατήρησε μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, κάτι που βασικός παράγοντας για μία ισχυρή δημοκρατία στη χώρα, ευχαριστώντας παράλληλα το λαό για τη συμμετοχή του.

«Όλα τα πολιτικά κόμματα διεξήγαν έναν μακρύ και έντονο εκλογικό μαραθώνιο. Η Τουρκία βιώνει μία εξαιρετική πρόοδο. Η σταθερότητα συνεχίζεται με τρόπο που δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Ας αγκαλιάσουμε το λαμπρό μας αύριο ως έθνος», πρόσθεσε.
Κάλπες - κλειδί για την παντοδυναμία Ερντογάν
Λίγο μετά τις 11 το πρωί ψήφισε και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου στην πατρίδα του το Ικόνιο, ο οποίος σε δηλώσεις του ανακοίνωσε και τη σύλληψη ενός υπόπτου για το μακελειό στο Ντιγιάρμπακιρ, στη συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος.
Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα. Σε δήλωσή του τόνισε ότι «η προεκλογική περίοδος ήταν άνιση. Η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος το γνωρίζουν αυτό. Παρόλα αυτά εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αίσθηση ευθύνης».
Κάλπες - κλειδί για την παντοδυναμία Ερντογάν
Στη γειτονιά του Σουλτανμπεϊλί της Κωνσταντινούπολης, ψήφισε ο επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ψήφισε στην Άγκυρα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ευχήθηκε «το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι το πιο ωφέλιμο για τη χώρα του».
Πώς θα ψηφίσουν οι Τούρκοι
Οι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 27.248.508 είναι γυναίκες και οι 26.493.330 άνδρες, θα πρέπει να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα προσκομίαζοντας μία εκλογική κάρτα με τον προσωπικό αριθμό ταυτότητας τυπωμένο πάνω της, προτού ψηφίσουν.
Κάλπες - κλειδί για την παντοδυναμία Ερντογάν
Όταν διασταυρωθεί η ταυτότητα του ψηφοφόρου, τότε τού δίνετα ένα ψηφοδέλτιο και μία σφραγίδα που γράφει «Ναι» ή «Επιλογή». Ο ψηφοφόρος πρέπει να ψηφίσει βάζοντας στο ψηφοδέλτιο τη σφραγίδα με έναν από τους δύο κύκλους, είτε κάτω από το πολιτικό κόμμα που επιθυμεί ή κάτω από το όνομα ανεξάρτητου υποψηφίου. Το ψηφοδέλτιο δεν θα πρέπει να έχει άλλα σημάδια σε άλλα σημεία του και στη συνέχεια τοποθετείται στον φάκελο.
Τα ψηφοδέλτια πρέπει να φέρουν το υδατογράφημα του Ανώτατου Εκλογικού Σώματος και οι ψηφοφόροι δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο εκλογικό τμήμα με κινητά τηλέφωνα, κάμερες ή άλλα μέσα εποκοινωνίας ή συσκευές καταγραφής. Ολες αυτές οι συσκευές δίνονται στον επικεφαλής του εκλογικού τμήματος, πριν την ψήφο, ενώ οι υπόλοιποι αξιωματούχοι που βρίσκονται στις κάλπες δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν σωματικό έλεγχο για τέτοιες συσκευές.Παρατράγουδα, παρά τα δρακόντεια μέτρα

Με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με πιο πρόσφατη την προχθεσινή διπλή βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ που στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σεμπαχατίν Οζτούρκ 404.000 υπάλληλοι ασφαλείας θα φρουρούν την εκλογική διαδικασία, ενώ 300.000 από αυτές τις δυνάμεις θα είναι αστυνομικοί.
Η εκλογική ασφάλεια έχει αποτελέσει ένα από τα «καυτά» ζητήματα στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των σημερινών εκλογών.Παρόλα αυτά τα παρατράγουδα δεν έλειψαν, καθώς σε εκλογικό κέντρο της Σανλίουρφα 15 άτομα τραυματίστηκαν μετά από συμπλοκή σε εκλογικό κέντρο της επαρχίας. Εκλογικοί αντιπρόσωποι ήρθαν στα χέρια με όπλα, μαχαίρια, κλομπ και πέτρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο

Εν τω μεταξύ η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο για την βομβιστική επίθεση στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ίδιος είπε ότι ακόμη δεν δίνεται στη δημοσιότητα η ταυτότητα του συλληφθέντος καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές αρχές θα κάνουν τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες.
Στην Άγκυρα ψήφισε ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Στην Άγκυρα ψήφισε ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Δεδομένη η πρωτιά, ερωτηματικό η αυτοδυναμία
Η πρωτιά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θεωρείται δεδομένη, όχι όμως και η αυτοδυναμία.
Κι αυτό επειδή είναι ανοιχτά τα ερωτήματα: πρώτον κατά πόσο θα μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με το 49,83% που είχε στις εκλογές του 2011, δεύτερον κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και τρίτον κατά πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (25,98% το 2011) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (13,01%).
Στο εκλογικό καθήκον και ένας από τους τραυματίες της διπλής βομβιστικής επίθεσης στο Ντιγιάρμπακιρ την Παρασκευή

Στο εκλογικό καθήκον και ένας από τους τραυματίες της διπλής βομβιστικής επίθεσης στο Ντιγιάρμπακιρ την Παρασκευή
Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών το 2011 είχε κατέβει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει συνολικά ποσοστό 6,5%. Σε αυτό το επίπεδο κινείτο εξ΄άλλου το ποσοστό του κόμματος τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ένα ποσοστό κάτω από το 42% για το κυβερνών κόμμα, σε συνδυασμό με ποσοστό πάνω από το 10% για το φιλοκουρδικό κόμμα και σχετική αύξηση της δύναμης του ΡΛΚ και του ΚΕΚ, θα αφαιρέσει από το ΚΔΑ την αυτοδυναμία που έχει από τις εκλογές του 2002.
Κάλπες - κλειδί για την παντοδυναμία Ερντογάν
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά 40-47% για το ΚΔΑ, 26-30% για το ΡΛΚ, 14-17% για το ΚΕΚ και 9-13% για το ΚΔΛ.
Το διακύβευμα
Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε. Θα κρίνουν αφενός, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία, κυβέρνηση συνασπισμού ή επανάληψη των εκλογών και αφετέρου, αν το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύνταγμα που είναι στόχος κυρίως του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό για την περίπτωση που το κυβερνών κόμμα θα αποκτήσει και πάλι αυτοδυναμία τουλάχιστο 330 εδρών, επί συνόλου 550.
Κάλπες - κλειδί για την παντοδυναμία Ερντογάν
Επίσης, αν το φιλοκουρδικό κόμμα θα εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση ξεπερνώντας το 10%. Τέταρτον, αν το ξεπεράσει και στο βαθμό που θα το ξεπεράσει -δηλαδή ανάλογα με το πόσο πάνω από το 10% θα είναι το ποσοστό του- θα ενισχυθεί στο ΚΔΛ η γραμμή της μετατόπισης του κόμματος από αμιγώς κουρδικό, σε κόμμα λαών και μειονοτήτων.
Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2014 ο υποψήφιος και πρόεδρος του ΚΔΛ Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε συγκεντρώσει 9,76%.
Η αύξηση αυτή είχε αποδοθεί στη γραμμή που είχε ακολουθήσει ο Ντεμιρτάς κατά την προεκλογική εκστρατεία για εγκατάλειψη του προφίλ κουρδικού κόμματος και αγκάλιασμα των πολιτισμικών ταυτοτήτων όπως οι Αλεβήδες, οι Αρμένιοι, οι Ελληνες, οι Κούρδοι κ.λπ.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos