Ο Πούτιν σε διερευνητικές επαφές στην Ιταλία

11 Ιουνίου 2015 10:59

Τις απώλειες, τις οποίες υφίστανται οι ιταλικές επιχειρήσεις εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία, υπενθύμισε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη διεθνή έκθεση Expo στο Μιλάνο.

Δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία για την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποδέχθηκε με θέρμη τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν εκδήλωσε κάποια διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή θέση.

Μετά την επίσκεψη στο Μιλάνο, ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να μεταβεί στη Ρώμη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, και στο Βατικανό για συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγία Εδρα προέτρεψε τον Πάπα να αξιοποιήσει τη συνάντηση, προκειμένου να επισημάνει τις αστοχίες της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας. Στο παρελθόν ο Πάπας είχε αρνηθεί να πάρει θέση, χαρακτηρίζοντας τον εμφύλιο στην Ουκρανία «πόλεμο μεταξύ χριστιανών».

Και πάλι εκτός του G7

Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε την Ιταλία μόλις δύο ημέρες μετά τη σύνοδο του G7 στη Βαυαρία, στην οποία φέτος, όπως και πέρυσι, δεν είχε προσκληθεί. «Οι ηγέτες του G7 δεν ενδιαφέρονται πλέον να ακούσουν την άποψη της Ρωσίας», παρατήρησε ο Πούτιν σχετικά.

Στο κλείσιμο της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε προτρέψει τους υπόλοιπους ηγέτες να ενισχύσουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, σε περίπτωση που υπάρξει νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες αναφέρθηκε στο κόστος της πολιτικής αυτής.

«Αν οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία δεν αποσυρθούν, οι ιταλικές επιχειρήσεις θα χάσουν συμβόλαια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Εμείς μπορούμε να βρούμε άλλους εταίρους, αλλά θα ήταν κρίμα να διακόψουμε τη συνεργασία μας με την Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και μίλησε για τη γενικότερη ανάγκη εκτόνωσης της έντασης στην Ουκρανία με τον σεβασμό των προβλεπομένων από τη δεύτερη συμφωνία του Μινσκ.

«Το πραγματικό θέμα σήμερα αφορά τις συμφωνίες του Μινσκ 2, και το εάν γίνουν σεβαστές. Αυτό θα οδηγήσει σε εκτόνωση του κλίματος κυρώσεων και αντιμέτρων», σημείωσε ο Ρέντσι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», η οποία προηγήθηκε της επίσκεψης, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να προκλήθηκε τεχνητά, προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη απόλυτα προσδεδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ.

Η θέση του Πούτιν

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν την προσέγγιση της Ρωσίας με την Ευρώπη. Το λέω υποθετικά. Ας υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στην ατλαντική κοινότητα. Εχουν ανάγκη από μία εξωτερική απειλή, από έναν εχθρό. Και είναι προφανές ότι η απειλή του Ιράν δεν προκαλεί αρκετό φόβο. Πώς να τους φοβίσουμε; Ξαφνικά ξεπηδά η κρίση στην Ουκρανία και η Ρωσία υποχρεώνεται να αντιδράσει. Ισως έγινε επίτηδες, δεν το ξέρω. Αλλά δεν το κάναμε εμείς.

Θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να φοβάται κανείς τη Ρωσία. Ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο πολύ που σήμερα κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί στρατιωτική σύγκρουση τόσο τεράστιας κλίμακας», υποστήριξε ο Πούτιν.

Η Ιταλία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας στην Ευρώπη, ενώ καλύπτει το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από τη Ρωσία. Αντιδρώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από το G7 τη Δευτέρα, η Μόσχα σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων στους κόλπους των κρατών αυτών, σε μία δήλωση που θεωρήθηκε έμμεση αναφορά στην Ιταλία.

Χθες, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι περιμένει με χαρά να παραστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Αγία Πετρούπολη το 2018. Σε μια εποχή ρευστότητας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάζουν το σενάριο «ποινών» σε βάρος της Ρωσίας για το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, ακόμη και αυτή η απλή δήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos