Ενωτικές κινήσεις από τον Ερντογάν για κυβέρνηση

12 Ιουνίου 2015 09:44

Από την επομένη των τουρκικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, οι οποίες ψαλίδισαν τις πολιτικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, αρκετές ιστοσελίδες φιλοξενούσαν ένα παράξενο ψηφιακό χρονόμετρο. Αποστολή του ήταν να μετρήσει το χρόνο που θα διαρκούσε η απροσδόκητα μεγάλη σιωπή του λαλίστατου προέδρου.

Το σαρκαστικό χρονόμετρο σταμάτησε χθες στην ένδειξη 3 ημέρες, 21 ώρες και κάτι λεπτά. Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του αφότου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ο ίδιος ίδρυσε, έχασε την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ο Ερντογάν εγκατέλειψε τη διχαστική του ρητορική, για να υιοθετήσει -την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, υποστηρίζουν οι αντίπαλοί του- τόνους περισσότερο αρμόζοντες στον θεσμικό του ρόλο.

«Ολοι πρέπει να παραμερίσουν το Εγώ τους και να βοηθήσουν να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο πρόεδρος, σε ομιλία του ενώπιον φοιτητών, στο Εμπορικό Επιμελητήριο. «Ως ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος, αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου. Αν κάποιοι αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη, δεν θα δικαιωθούν από την ιστορία και τον λαό», προσέθεσε.

Η έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν στους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας προσκρούει σε εγγενείς δυσκολίες. Τα τρία μικρότερα κόμματα -το κεντροαριστερό CHP, το εθνικιστικό MHP και το φιλοκουρδικό HDP- έχουν αποκλείσει τη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με το ΑΚΡ, αν και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, κεκλεισμένων των θυρών. Εξίσου δύσκολος εμφανίζεται ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας των τριών αυτών κομμάτων.

Αισιοδοξία Νταβούτογλου

Πάντως, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποσχέθηκε ευελιξία. «Συνήθως, επικαλούμαστε τις εμπειρίες από τις δεκαετίες του 1970 και του 1990 ως παραδείγματα που δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν ταιριάζουν στην Τουρκία. Επιμένουμε σ' αυτή την άποψη.

Ωστόσο, με την εικόνα που διαγράφεται σήμερα στο πολιτικό σκηνικό, είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε σενάριο». Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, τη νύχτα της Τετάρτης, ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι η διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και η εκ νέου προκήρυξη εκλογών θα πρέπει να θεωρείται ως η έσχατη λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι προσπάθειες του ΑΚΡ στρέφονται στην εξασφάλιση στήριξης ή τουλάχιστον ανοχής από το ΜΗΡ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απέκλεισε κάθε συνεργασία με το κυβερνών, ισλαμικό κόμμα. «Δεν έχουμε καμία προσωπική αντιπαλότητα με τον πρόεδρο Ερντογάν» δήλωσε ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος, προσθέτοντας ότι «θα ασκούμε πάντα κριτική όταν ο πρόεδρος υπερβαίνει το σύνταγμα και παραβιάζει νόμους ή το αίσθημα δικαίου». Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στο κοινοβούλιο, ιδιαίτερα στην επίλυση του Κουρδικού.

Κατά την προαναφερθείσα ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι αδιαφορεί για το δράμα των προσφύγων που «πνίγονται στη θάλασσα». Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία «βομβαρδίζουν» Αραβες και Τουρκμένιους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και ότι βοηθούν τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους Κούρδους μαχητές.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos