Telegraph: Ολο και περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί θέλουν Brexit

14 Ιουνίου 2015 14:19

Αλματώδη αύξηση -από 50 σε 110- μέσα σε μια εβδομάδα σημειώνει ο αριθμός των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων τα οποία ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κι έχουν ενταχθεί σε ένα κίνημα το οποίο ασκεί πιέσεις η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιτύχει μείζονες αλλαγές στους όρους της σχέσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.


Ο ένας στους τρεις εκ του συνόλου των 330 βουλευτών του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων υπουργών, εντάχθηκε στο κίνημα «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (Conservatives for Britain, CfB), υπέρ του οποίου έχουν επίσης ταχθεί 13 μέλη της Βουλής των Λόρδων (της Άνω Βουλής) καθώς και 12 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρίνισε η Telegraph.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ίδια εφημερίδα είχε γράψει πως το κίνημα αυτό είχε μόλις λίγα περισσότερα από 50 μέλη στις τάξεις των κοινοβουλευτικών.

Το CfB υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κάμερον να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, όμως ασκεί πιέσεις η χώρα να εγκαταλείψει την 28μελή Ένωση εάν δεν εξασφαλιστούν «δραστικές αλλαγές», σύμφωνα με την κεντροδεξιά εφημερίδα.

Οι Συντηρητικοί κέρδισαν με απροσδόκητο τρόπο την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο του περασμένου μήνα, η οποία όμως είναι ισχνή. Το κόμμα έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η Βρετανία θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της ΕΕ πριν εκπνεύσει το 2017.

Έκτοτε, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει αρχίσει μια περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για την προσπάθειά του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να γίνουν ο Συντηρητικός πρωθυπουργός είναι η κυβέρνησή του να μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην καταβολή επιδομάτων σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταναστεύουν στη Βρετανία από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τέλεγκραφ στο κίνημα αυτό έχουν ενταχθεί και ορισμένοι υπουργοί, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ονόματα.

Ο Κάμερον προκάλεσε οργή σε μερίδα του κόμματός του στις αρχές της εβδομάδας, όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι υπουργοί οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τη δική του στρατηγική έναντι της ΕΕ, δηλαδή ότι η Βρετανία θα παραμείνει σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει μεταρρυθμιστεί, οφείλουν να παραιτηθούν.

Κατόπιν υποστήριξε ότι η τοποθέτησή του διαστρεβλώθηκε και ότι η προειδοποίησή του προς τους υπουργούς αφορούσε στην περίοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, όχι στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος, στο οποίο πολλοί Τόρις θεωρούν πως πρέπει να τους επιτραπεί να ψηφίσουν κατά συνείδηση μάλλον, παρά να τηρήσουν την κομματική γραμμή.

Προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Λονδίνο μετά το Brexit
Την ίδια στιγμή, πολλοί επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ταμείων με έδρα το Λονδίνο καταρτίζουν σχέδια για την μετακίνηση πόρων αξίας τρισεκατομμυρίων λιρών και χιλιάδων θέσεων εργασίας εκτός της Βρετανίας στην περίπτωση που οι πολίτες ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Η εφημερίδα έγραψε πως ανώτατα στελέχη σε αρκετά μεγάλα επενδυτικά ταμεία είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως έχουν συστήσει επιτροπές για την προετοιμασία της ενδεχόμενης μετακίνησής τους. Το Λουξεμβούργο είναι ένας προορισμός που φαίνεται ελκυστικός σε πολλά από τα στελέχη αυτά, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι συντάκτες της συνομίλησαν με ηγετικά στελέχη επενδυτικών ταμείων, που εκτιμούν πως μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω των κανονισμών της ΕΕ οι επιτρέπουν την πώληση επενδυτικών προϊόντων σε κράτη μέλη της μόνον εάν η έδρα των ταμείων που τα διαθέτουν βρίσκεται σε ένα κράτος μέλος.

Προχθές Παρασκευή, οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι η Βρετανία κινδυνεύει να δει το αξιόχρεό της να υποβαθμίζεται λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στην ΕΕ.

Πάντως ένα ανώτερο στέλεχος της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας PIMCO εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η πιθανότητα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, της λεγόμενης Brexit, είναι πολύ χαμηλή και ότι αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μοιάζει πιθανό να επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos