Προς μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές τον Νοέμβριο

19 Αυγούστου 2015 11:56

Μεταβατική κυβέρνηση και νέες εκλογές τον Νοέμβριο... μέσα σε κλίμα απόλυτης πολιτικής παράλυσης, με την αστάθεια να δημιουργεί ρήγματα στο εσωτερικό της χώρας, τις προκλήσεις να πολλαπλασιάζονται στο εξωτερικό, και την τουρκική λίρα να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.


Αυτό είναι το σενάριο που «παίζει» ως επικρατέστερο πλέον στην Τουρκία, μετά την αποτυχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Επισημοποιώντας την εν λόγω αποτυχία, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέστρεψε χθες το βράδυ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Ερντογάν, με αποτέλεσμα να ανοίξει πλέον ο δρόμος για την πρόωρη επιστροφή των Τούρκων στις κάλπες.
Κι αυτό μέσα σε συνθήκες εκρηκτικής αστάθειας, ενώ η Αγκυρα διατηρεί ανοιχτά μέτωπα ενάντια: στους Κούρδους του PKK, στους Κούρδους της Συρίας (PYD), στον Σύρο πρόεδρο Ασαντ, στο ISIS, στην τουρκική άκρα αριστερά (DHKP-C), στους γκιουλενιστές και γενικότερα ενάντια στους πολιτικούς αντιφροντούντες στο εσωτερικό.
Μετά τη χθεσινή κίνηση του Νταβούτογλου, η μπάλα των πολιτικών πρωτοβουλίων επιστρέφει επισήμως στο γήπεδο του Ερντογάν.
Οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά του είναι οι εξής: μπορεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουνίου (κίνηση που δύσκολα θα αποδώσει καρπούς), ή να περιμένει και να προχωρήσει στη διάλυση της νυν υπηρεσιακής κυβέρνησης και στον σχηματισμό ενός μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, μάλλον τον Νοέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι η χώρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos