Η Τουρκία ξανά προς τις κάλπες εν μέσω επιθέσεων

20 Αυγούστου 2015 15:34

Πρόωρες εκλογές εν μέσω κλιμακούμενων σε συχνότητα και ένταση βομβιστικών και ένοπλων επιθέσεων που αποδίδονται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εξήγγειλε στην ουσία χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχετική ομιλία του.


Η ομιλία του Ερντογάν μεταδόθηκε λίγο μετά τις χθεσινές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και στην επαρχία Σιίρτ και ενώ η χώρα αποσταθεροποιείται ολοένα και περισσότερο όπως καταδεικνύει η συνεχής κατρακύλα της τουρκικής λίρας.
Κατά την επίθεση στο Ντολμαμπαχτσέ, όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο και είναι από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, χωρίς όμως να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν κανέναν, και εν συνεχεία συνελήφθησαν.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι στην επαρχία Σιίρτ 8 στρατιώτες των τουρκικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου από όπου περνούσε στρατιωτικό κομβόι.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αυτή ήταν μακράν η πιο αιματηρή επίθεση με στόχο τουρκικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ.
Παρά λοιπόν την αποσταθεροποίηση από τις συνεχείς επιθέσεις και την εξελισσόμενη εκστρατεία κατά του PKK και τη συμμετοχή της τουρκικής πλευράς στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε χθες να δηλώσει σε ομιλία του προς αιρετούς αξιωματούχους στο Ak Saray: «Εξαιτίας της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης πρέπει να αναζητήσουμε λύση στη θέληση του λαού. Ετσι κατευθυνόμαστε ταχύτατα πάλι προς πρόωρες εκλογές».
Η δήλωση αυτή έγινε μία μόλις ημέρα μετά την κατάρρευση των προσπαθειών του πρωθυπουργού Νταβούτογλου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με κάποιο από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Πάντως, ενδεικτική του κλίματος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες είναι η είδηση ότι τέσσερις δήμαρχοι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθησαν από την αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ για δηλώσεις που έκαναν ζητώντας περισσότερη αυτονομία από την Αγκυρα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos