Ολάντ: Ψάχνει δρόμο για έξοδο από το τέλμα

08 Σεπτεμβρίου 2015 11:44

Αντιμέτωπος με προκλήσεις... ολοένα πιο απαιτητικές σε εσωτερικό και εξωτερικό, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αλλάζει στρατηγική και βγαίνει δυναμικά στην αντεπίθεση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να περισώσει οτιδήποτε, αν σώζεται, από τη φυλλορροούσα δημοφιλία του στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2017.Ο Γάλλος πρόεδρος παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Ολάντ βγαίνει δυναμικά στην αντεπίθεση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση της δημοτικότητάς του

 

Ο 61χρονος Γάλλος ηγέτης παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων παρουσιάζοντας τις επόμενες κινήσεις του. Ανακοίνωσε ότι η Γαλλία πρόκειται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεχτεί στο έδαφός της περί τους 24.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Πρότεινε επίσης τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι με θέμα το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, κήρυξε και την έναρξη γαλλικών αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από τη Συρία ενάντια στο ISIS, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος και για τους πρώτους γαλλικούς βομβαρδισμούς εναντίον τζιχαντιστικών στόχων στο συριακό έδαφος (υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι συμμετέχει μέχρι στιγμής μόνο στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ).

Κατά τα λοιπά, χθες, ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να προσκαλέσει και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Παρίσι μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ σε ένα τρίμηνο αυτός πρόκειται να φιλοξενήσει στη γαλλική πρωτεύουσα και τη μεγάλη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Διάσκεψη
Ο Ολάντ παίρνει πρωτοβουλίες στο εξωτερικό με στόχο να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ πίσω στην πατρίδα. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, προσφέρθηκε να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που έχει αιματοκυλίσει τη Νιγηρία, ενώ τον περασμένο Ιούλιο παρουσίασε και το δικό του (μάλλον αόριστο) όραμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι το έκανε ανήμερα των γενεθλίων του 90χρονου άλλοτε προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.

Ακόμη και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που ο Ολάντ διαδραμάτισε το περασμένο καλοκαίρι στις διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια ενίσχυσης του ηγετικού του προφίλ στο εσωτερικό. Στην πράξη ωστόσο, πολλές από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου έχουν πέσει στο κενό (δημοσκοπικά μιλώντας) και τα προβλήματα παραμένουν.

Ο ίδιος ο Ολάντ αναγνώρισε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας ανακάμπτει (ίσως ξεπεράσει το 1% φέτος), αλλά όχι επαρκώς ώστε να υποχωρήσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης χθες ότι η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, που πρόκειται να διεξαχθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, «υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει», καθώς πολλές χώρες δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν τις δεσμεύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και μια νέα δημοσκόπηση να καταρρακώσει το προφίλ του προέδρου. Σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Le Figaro» παρουσιάζει τον Ολάντ να συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 19% των ψήφων και να μην περνάει καν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017.

Συγκριτικά, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει 27% και οι συντηρητικοί (πλέον Ρεπουμπλικάνοι) Σαρκοζί και Ζιπέ από 25% έκαστος.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos