Πρώτη φορά... ενωμένη Αριστερά στην Πορτογαλία

10 Νοεμβρίου 2015 12:56

Αντίστροφα μετράει, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην Πορτογαλία, καθώς μια ενωμένη Αριστερά, για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της πορτογαλικής δημοκρατίας, ετοιμάζεται να ανατρέψει την κυβέρνηση μόλις 11 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο (αριστερά). ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα διαβεβαίωσε πως «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση μιας σταθερής, υπεύθυνης, συνεπούς και βιώσιμης κυβέρνησης»

 

Σοσιαλιστές, κομμουνιστές και Αριστερό Μπλοκ (κόμμα που θεωρείται πολιτικά συγγενές με τον ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησαν να συνεργαστούν και να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής που καταθέτει σήμερα μάλλον το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τα τρία κόμματα και οι Πράσινοι, που καταλαμβάνουν συνολικά τις 122 από τις 230 έδρες του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, δηλώνουν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τις Βρυξέλλες για τη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, ανοίγοντας εκ νέου το θέμα που είχε επιχειρήσει να αναδείξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκει τώρα έναν απρόσμενο σύμμαχο.

Αν περάσει η πρόταση μομφής, ο πρόεδρος της χώρας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος, όταν πριν από δύο εβδομάδες έδωσε στον Κοέλιο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας (ο κεντροδεξιός συνασπισμός έχει 107 έδρες) είχε επιτεθεί στην Αριστερά λέγοντας ότι με αυτή στην εξουσία «κινδυνεύει η ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας», έχει δύο επιλογές: είτε θα δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Κόστα, είτε θα κρατήσει τον Κοέλιο ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό με περιορισμένες εξουσίες και θα ορίσει νέες εκλογές οι οποίες βάσει Συντάγματος δεν μπορούν να γίνουν αν δεν περάσουν έξι μήνες από τις προηγούμενες εκλογές.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη χώρα που εκτιμούν ότι η Πορτογαλία εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, και ήδη οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά καθώς οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων κατέγραψαν χθες άνοδο μεγαλύτερη των 20 μονάδων βάσης στο 2,87% -τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα διαβεβαίωσε πως «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση μιας σταθερής, υπεύθυνης, συνεπούς και βιώσιμης κυβέρνησης».

Αλλά και το ΚΚ Πορτογαλίας, καταδικάζοντας την «πολιτική καταστροφής» της χώρας που εφαρμόζει η Δεξιά, εκτίμησε ότι «μια μελλοντική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα είναι σε θέση να υιοθετήσει μια πολιτική που θα εγγυάται μια διαρκή λύση».

Ο Κόστα, εξάλλου, τόνισε πως «στόχος της ανατροπής είναι να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας», τηρώντας παράλληλα «τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις» της χώρας. Αναφέρθηκε σε ένα κείμενο-πρόγραμμα «που βασίζεται στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενσωματώνοντας ωστόσο τις τροποποιήσεις που πηγάζουν από τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Μπλοκ της Αριστεράς και τους Πράσινους».

Στο κείμενο υπάρχει η δέσμευση για τον τερματισμό του παγώματος των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου και την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 505 στα 530 ευρώ από το 2016.

Στο κείμενο προτείνεται επίσης η κατάργηση της επιπλέον φορολόγησης κατά 3,5% των εισοδημάτων

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ
Υπόσχονται μόνο κοινοβουλευτική στήριξη

Οι αριστεροί εταίροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν και ισχυρίζονται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία «σταθερή κυβέρνηση», έχουν μέχρι στιγμής υποσχεθεί μόνο κοινοβουλευτική στήριξη χωρίς συμμετοχή σε μια κυβέρνηση κι επιπλέον απορρίπτουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από το οποίο βγήκε πέρυσι η Πορτογαλία και τις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει.

Οταν την περασμένη Τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα ολοκλήρωσε τις συνομιλίες για συνεργασία με το Μπλόκ της Αριστεράς, η εκπρόσωπός του Καταρίνα Μάρτιν, δήλωσε πως τα κόμματα «ελπίζουν να δώσουν αριστερές απαντήσεις στα προβλήματα της ανεργίας, των μισθών και των συντάξεων», επανέλαβε ωστόσο την πάγια θέση του κόμματος ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα, που είναι η ραχοκοκαλιά του Ενωμένου Δημοκρατικού Συνασπισμού -το άλλο μέλος είναι οι Πράσινοι που επίσης συμφώνησαν να στηρίξουν τους Σοσιαλιστές- και που εξασφάλισε 17 έδρες, έχει μιλήσει συχνά για «προετοιμασία της εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Ερωτηματικά
Οι διαφορετικές αυτές αντιλήψεις των εταίρων σε βασικά θέματα προκαλούν πολλά ερωτήματα στους πολιτικούς αναλυτές για τη βιωσιμότητα μιας αριστερής κυβέρνησης: «Υπάρχει μεν έκφραση υποστήριξης από τα αριστερά κόμματα», επισημαίνει ο Αντόνιο Κόστα Πίντο, καθηγητής πολιτικών επιστημών.

«Οταν όμως αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, άρθρο, άρθρο, θα αρχίσουν και οι δυσκολίες», εκτιμάει. «Επιπλέον», προσθέτει, «οι Σοσιαλιστές σύναψαν διαφορετικές συμφωνίες με το καθένα από τα αριστερά κόμματα, κάτι που ασφαλώς θα προκαλέσει προβλήματα, όταν θα πρέπει να υπάρξει συγκερασμός διαφορετικών απόψεων».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos