Ξεκίνησε παζάρι με την ΕΕ υπό την απειλή του Brexit

11 Νοεμβρίου 2015 11:51

Με ένα δυναμικό αγγλικό άνοιγμα και την αποστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μιας λίστας αιτημάτων από τον Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε η παρτίδα σκακιού των διαπραγματεύσεων που θα κρίνουν την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την πρώτη του κίνηση για αναδιαπράγματευση της σχέσης της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ έκανε χτες ο Ντ. Κάμερον με την αποστολή λίστας στις Βρυξέλλες και την ομιλία του στο think tank Chatham House

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός με τη χθεσινή του επιστολή και την ομιλία του ενώπιον του think tank Chatham House, στην ουσία κάνει την πρώτη μέχρι σήμερα πραγματική κίνηση για την αναδιαπραγμάτευση των όρων της σχέσης ΕΕ-Βρετανίας, ζητώντας αλλαγές και απειλώντας παράλληλα με δημοψήφισμα εξόδου από την Ενωση.

Στην επιστολή ο κ. Κάμερον ζητάει την προστασία της κοινής αγοράς για τη Βρετανία και για άλλες χώρες εκτός ευρώ, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω του περιορισμού του κόστους της γραφειοκρατίας, την εξαίρεση της Βρετανίας από την πολιτική της «στενότερης ενοποίησης» με ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων και τέλος τον περιορισμό της πρόσβασης στα κοινωνικά επιδόματα των Ευρωπαίων πολιτών που μεταναστεύουν στη Βρετανία!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μάλιστα, ανέφερε πως οι απαιτήσεις αυτές αντανακλούν αυτό που οι πολίτες της χώρας του θέλουν και σε περίπτωση που ικανοποιηθούν «θα είναι για το καλό της Βρετανίας και για το καλό της Ευρωπαϊκής Ενωσης». «Είναι μια αποστολή εφικτή παρότι θα χρειαστεί πολύ σκληρή δουλειά για να πετύχουμε τον στόχο μας», πρόσθεσε.

Εξηγήσεις
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λονδίνο, μετά τη δημοσίευση της επιστολής του, ο κ. Κάμερον προσπάθησε να «εξηγήσει» καλύτερα τα αιτήματά του εν όψει της διαπραγμάτευσης, λέγοντας πως «η Βρετανία επιδιώκει μια ξεκάθαρη, νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη συμφωνία για τον τερματισμό της υποχρέωσης της χώρας να εργάζεται για μια στενότερη ένωση».

Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία «θέλει να αντιμετωπίσει την κατάχρηση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και να ελέγξει τη μετανάστευση από την ΕΕ».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε για το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός των ορίων της ΕΕ: «Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την αρχή αυτή, αλλά η ελευθερία μετακίνησης δεν ήταν ποτέ ένα απόλυτο δικαίωμα». Σύμφωνα με τον κ. Κάμερον το 40% των εργαζομένων που προέρχονται από χώρες της ΕΕ απολαμβάνει στη Βρετανία επιδόματα της τάξης των 6.000 λιρών τον χρόνο.

Το αγγλικό άνοιγμα όμως πέραν της διάθεσης αναδιαπραγμάτευσης της σχέσης με την ΕΕ περιέχει, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Κάμερον, και μια διατυπωμένη απειλή αφού, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, δεν θα υπάρξει επιστροφή εάν η Βρετανία βγει από την Ενωση.

Οπως ανέφερε: «Εάν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Αρα λέω στους Ευρωπαίους ομολόγους μου με τον οποίους διαπραγματεύομαι: Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας για τη Βρετανία και για όλη την Ενωση».

ΠΥΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Συγκρατημένες αντιδράσεις από Κομισιόν

Τα πρώτα σχόλια για την επιστολή του Ντέβιντ Κάμερον προς τον Ντόναλντ Τουσκ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως κάποια από τα αιτήματα της Βρετανίας είναι «πολύ προβληματικά» αποτελούν ενδείξεις ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη για καμία από τις δύο πλευρές.

Λίγο αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι έλαβε την επιστολή και πως «η διαπραγμάτευση ξεκινάει», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε σε σχετική δήλωση του πως: «Υπάρχουν κάποια σημεία που θα μπορούσε να είναι εφικτά, όπως η εξεύρεση τρόπων προκειμένου να αυξηθεί ο αποφασιστικός ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, κάποια θέματα που είναι δύσκολα, όπως το θέμα της στενότερης ένωσης και οι σχέσεις των χωρών εντός ευρώ με τις χώρες εκτός ευρώ και κάποια που είναι πολύ προβληματικά και άπτονται των βασικών ελευθεριών της κοινής αγοράς. Η ευθεία διάκριση μεταξύ πολιτών της ΕΕ εμπίπτει σαφώς σε αυτή την τελευταία κατηγορία».

Συνάντηση
Σημειώνεται εδώ ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμενόταν να συναντηθεί στο πλαίσιο της διπλωματικής πίεσης από πλευράς Βρετανίας με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον Τζορτζ Οζμπορν. Εναντίον όμως της πρωτοβουλίας Κάμερον καταφέρθηκαν και αρκετοί Βρετανοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα οι οποίοι είτε είναι ευρωσκεπτικιστές και κατηγορούν τον Κάμερον για «ατολμία» είτε Εργατικοί που βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν εναντίον του πρωθυπουργού ισχυριζόμενοι ότι αυτή είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού και «εξευμενισμού» των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός του.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos