Ακραία σύγκρουση σουλτάνου & τσάρου - Με παρελθόν που χαρακτηρίζεται από βίαιες συγκρούσεις

06 Δεκεμβρίου 2015 18:07

Με παρελθόν που χαρακτηρίζεται από βίαιες συγκρούσεις και εκτεταμένης κλίμακας πολέμους, με διαλείμματα συνεργασίας, οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας διανύουν μια έντονη ψυχροπολεμική φάση, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό αεροσκάφος στη Συρία.

Ο Πούτιν απείλησε ευθέως την Αγκυρα, με κλιμάκωση των κυρώσεων, την ώρα που το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εμπλέκει μέλη της οικογένειας του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές.

 

Από τη μία, η Μόσχα απειλεί να «καταστρέψει» την τουρκική οικονομία σταματώντας κάθε εμπορική συναλλαγή μαζί της και από την άλλη, η Αγκυρα «παίζοντας το ποντίκι με τη γάτα», ανάγκασε ρωσικά πλοία να αναμείνουν επί ώρες στα Στενά του Βοσπόρου προκειμένου να λάβουν το «πράσινο φως» της για να διέλθουν. Ταυτόχρονα, ρωσικό πλοίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τουρκικό υποβρύχιο περνώντας τη Δευτέρα από τα Δαρδανέλια, χωρίς, ωστόσο, να προκληθεί επεισόδιο.

Κατηγορίες
Την ίδια ώρα εκτοξεύονται εκατέρωθεν βαρύτατες κατηγορίες. Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε ξένους δημοσιογράφους στις νέες εγκαταστάσεις του εθνικού κέντρου στρατιωτικού ελέγχου -το οποίο μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει κατευθείαν από κατασκοπευτική ταινία- με θέμα το παράνομο εμπόριο πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, ο αναπληρωτής διευθυντής Λειτουργιών Σεργκέι Ρουντσκόι και ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου στρατιωτικού ελέγχου Μιχαήλ Μιζίτζεφ παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες για να αποδείξουν τα όσα ισχυρίζονται, πώς δηλαδή εμπλέκεται η Τουρκία στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές, η οποία είναι και ο κύριος αγοραστής λαθραίου πετρελαίου από τρομοκράτες στη Συρία και ότι στο λαθρεμπόριο εμπλέκονται -πάντα σύμφωνα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς- μέλη της οικογένειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Αν. Αντόνοφ, «παρουσιάσαμε όλες τις αποδείξεις, πώς διεξάγεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η τρομοκρατική οργάνωση. Ξέρουμε πόσο αξίζει ο λόγος του Ερντογάν». Πολύ γρήγορα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις ρωσικές κατηγορίες καταγγέλλοντάς τες ως «ανήθικες» και με τη σειρά του μίλησε για αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή στη διακίνηση του πετρελαίου του ΙΚ.

Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει «σοβιετική προπαγάνδα» τις ρωσικές κατηγορίες.

Απειλές για κλιμάκωση
Ο Πούτιν επανήλθε δριμύτερος, απειλώντας ευθέως την Αγκυρα με περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων, οι οποίες και δεν θα περιοριστούν στις... ντομάτες ή σε περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα και τονίζοντας πως η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνδρομή της Αγκυρας προς τους τρομοκράτες. Σχεδόν αμέσως μετά την τοποθέτηση αυτή του Πούτιν, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία ανέστειλε τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό αερίου TurkStream.

Αλλά και η Αγκυρα δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια καθώς, στο μεταξύ, συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν σε επιτάχυνση των εργασιών για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ (Trans-Anatolian Pipeline), με στόχο να ολοκληρωθεί πριν το 2018, όπως ήταν προσχεδιασμένο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Πρόκειται για μια ενέργεια της τουρκικής ηγεσίας προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ποικίλων πόρων για την ενέργεια καθώς νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε το Κατάρ για συζητήσεις πάνω στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι πρώτες κυρώσεις πάντως, που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, είναι αρκετά βαριές. Μεταξύ αυτών βρίσκεται κυρίως η εκ νέου εγκαθίδρυση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), η απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, όπως και η απαγόρευση στους Ρώσους εργοδότες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζομένους.

Εξάλλου, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, δεν... ζέστανε την ατμόσφαιρα. Αντιθέτως, ο Λαβρόφ δήλωσε πως δεν άκουσε τίποτε καινούργιο από την τουρκική πλευρά για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία και ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, «τουλάχιστον με την παρούσα πολιτική ηγεσία, αποκλείεται να είναι ποτέ ξανά οι ίδιες. Το χτύπημα για εμάς ήταν ξεκάθαρα μία εγκληματική πράξη», είπε. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε για ακόμη μία φορά πως η στάση της Ρωσίας στο ζήτημα Ασαντ είναι πάγια και υπαγορεύει πως για το μέλλον της Συρίας και του προέδρου της θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της χώρας.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για πρώτη φορά δήλωσε πως ο συριακός κυβερνητικός στρατός και οι μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί αντάρτες μπορούν να συνεργαστούν, ακόμη και πριν την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ από την προεδρία της Συρίας, ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, σηματοδοτώντας μία ανεπαίσθητη αλλαγή από την πάγια θέση της Ουάσιγκτον ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει από την εξουσία.

Γίνεται ξεκάθαρο πως στην παρούσα φάση δεν επιθυμούν μια απότομη απομάκρυνση του Ασαντ, που θα μπορούσε να προκαλέσει κενό εξουσίας το οποίο ενδεχομένως να προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το Ισλαμικό Κράτος.

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ
Αγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι βομβαρδίζουν το χαλιφάτο

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε οι ΗΠΑ με μία συμμαχία «προθύμων» άρχισαν την αεροπορική εκστρατεία στη Συρία, έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 3.000 αεροπορικά χτυπήματα.

Τον Σεπτέμβριο, στη... μάχη ρίχτηκε και η Γαλλία, η οποία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου, εντατικοποίησε τις επιθέσεις. Γαλλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, το οποίο έχει πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν ήδη πλήξει θέσεις του ΙΚ στο Ιράκ. Η Γαλλία κατά τις τελευταίες 10 μέρες έχει εξαπολύσει σειρά επιδρομών εναντίον στόχων στην de facto «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Συρία, την πόλη Ράκα. Τον Σεπτέμβριο όμως στη... μάχη ρίχτηκε και η Ρωσία που ωστόσο χτυπάει κυρίως θέσεις αντικαθεστωτικών ανταρτών, μετά την κατάρριψη, ωστόσο, του αεροσκάφους της, η παρουσία της είναι εντονότερη: η αεροπορία της, ώρες μετά την κατάρριψη, εξαπέλυσε 134 αεροπορικές επιθέσεις, πλήττοντας 449 «τρομοκρατικούς» στόχους.

Δεύτερη βάση
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι Ρώσοι ετοιμάζουν και δεύτερη μεγάλη αεροπορική βάση στην κεντρική Συρία, διευρύνοντας τις εγκαταστάσεις τους και αυξάνοντας τους διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης στη βάση Shaayrat. Στη Συρία επιχειρεί πλέον και η Βρετανία αφού το Κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη βρετανικών επιδρομών. Τέσσερα βρετανικά βομβαρδιστικά (τύπων Τornado και Τyphoon) απογειώθηκαν την Πέμπτη από τη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου και βομβάρδισαν, όπως ανέφεραν, έξι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τζιχαντιστών στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ.

Εγκρίθηκαν επίσης από την Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου τα σχέδια της κυβέρνησης Μέρκελ να ενταχθεί στη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Το γερμανικό σχέδιο συμμετοχής στην εκστρατείαπεριλαμβάνει την αποστολή έξι αναγνωριστικών μαχητικών Tornado, μίας φρεγάτας, αεροπλάνου ανεφοδιασμού και έως και 1.200 στρατιωτικών.

Η Γερμανία δεν θα πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙΚ.

Στο μεταξύ, κουρδικές δυνάμεις που αποτελούνται από 7.500 μαχητές έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον του ΙΚ με στόχο να αποκόψουν τη σύνδεση μεταξύ δύο μεγάλων πόλεων που βρίσκονται υπό την κατοχή των τζιχαντιστών, της Ράκα και της Μοσούλης στο Ιράκ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos