Σημάδια προσέγγισης Βρυξελλών - Λονδίνου

03 Φεβρουαρίου 2016 09:34

Με ζητούμενο το αν «θα είμαστε μαζί ή όχι», όπως το έθεσε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για μια νέα συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, προκειμένου να αποτραπεί το Brexit.


 

Συμφωνία που για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως μερικές χώρες δεν συμμερίζονται τον στόχο που περιγράφει η Συνθήκη της Ρώμης του 1957, για «στενότερη ένωση», καθώς, σύμφωνα με την πρόταση, η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω πολιτική ενοποίηση με την ΕΕ και δεν χρειάζεται να εκχωρήσει άλλες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, θα μπορούν να ανασταλούν αμέσως για μέχρι τέσσερα χρόνια οι καταβολές κοινωνικών επιδομάτων προς τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εγκαθίστανται στη Βρετανία, αλλά επίσης και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση «εισροής εργαζομένων από άλλες χώρες-μέλη με διαστάσεις εξαιρετικού χαρακτήρα».

Αυτός ο μηχανισμός του «φρένου κινδύνου» μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που οι δημόσιες υπηρεσίες μιας χώρας έχουν κατακλυσθεί ή εάν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πλήττεται από επαναλαμβανόμενες καταχρήσεις.

Ο Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε επίσης έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι εννέα χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορούν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να λάβουν τις «αναγκαίες διασφαλίσεις» επί των αποφάσεων των υπόλοιπων 19 που είναι μέλη της Ευρωζώνης. Ομως αυτό «δεν συνιστά δικαίωμα βέτο και δεν μπορεί να καθυστερεί "επείγουσες αποφάσεις" σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης», διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανισμού πρέπει να συζητηθούν.

Μιλώντας για «πραγματική πρόοδο» ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι «μένει δουλειά για να γίνει», προσθέτοντας όμως ότι η Βρετανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα σε «λίγους μήνες», αν οι άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίξουν τις προτάσεις Τουσκ. Ωστόσο, σκληροπυρηνικοί ευρωσκεπτικιστές απέρριψαν ήδη τις προτάσεις ως «μη ουσιώδεις» και «αδύναμες να αποκαταστήσουν τον εθνικό έλεγχο σε θέματα μετανάστευσης».

Οι προτάσεις θα αποσταλούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητηθούν, ενώ ο ίδιος ο Κάμερον θα επισκεφθεί την Παρασκευή την Πολωνία και τη Δανία στην προσπάθειά του να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και της 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε πως θα «εκπλαγεί» αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιδράσουν αρνητικά, ενώ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι το σχέδιο εάν συμφωνηθεί με όλα τα κράτη-μέλη θα είναι νομικά δεσμευτικό και μη αναστρέψιμο.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos