Εφυγε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι

17 Φεβρουαρίου 2016 09:20

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες σε ηλικία 93 ετών ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους διπλωμάτες του 20ού αιώνα, ο πάλαι ποτέ γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

Ο Γκάλι θα μείνει στην Ιστορία για μια σειρά από λόγους, θετικούς αλλά και αρνητικούς. Hταν ο πρώτος στα χρονικά Aραβας που βρέθηκε στη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ, αλλά και ο πρώτος γενικός γραμματέας του Οργανισμού που είδε την πόρτα της εξόδου χωρίς να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

 

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης είχε την «ατυχία» να βρεθεί στο «τιμόνι» του ΟΗΕ σε μια εξαιρετικά ταραχώδη μεταψυχροπολεμική περίοδο, τα χρόνια μεταξύ 1992 και 1996. Η θητεία του συνέπεσε με τραγωδίες όπως η γενοκτονία στη Ρουάντα (με τους σχεδόν 1 εκατ. νεκρούς το 1994), ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία (με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995), ο πολυετής εμφύλιος στην Αγκόλα (με τους χιλιάδες νεκρούς), καθώς και ο εμφύλιος στη Σομαλία (με την πολύνεκρη πρώτη Μάχη του Μογκαντίσου το 1993).

Πρωτοβουλίες
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο ΟΗΕ αλλά και προσωπικά ο ίδιος ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι βρέθηκαν στο στόχαστρο έντονης κριτικής, λόγω της ανικανότητας-αδυναμίας τους να αποτρέψουν τις κτηνωδίες. Ο Γκάλι είχε αποδοκιμαστεί έντονα από πλήθη κατά τις επισκέψεις του στο Σαράγεβο, στο Μογκαντίσου, στην Αντίς Αμπέμπα κ.α. Ο ίδιος είχε μάλιστα την τάση να «απαντάει» στα γιουχαΐσματα, ενίοτε με προκλητικές δηλώσεις.

Ο Γκάλι είχε ωστόσο και διπλωματικές επιτυχίες. Hταν ένας από τους αρχιτέκτονες της ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραήλ-Αιγύπτου (1979), ενώ συνέδεσε θετικά το όνομά του και με την Κύπρο, όταν το 1992 ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες («δέσμη ιδεών» κ.α.) για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos