Βάζουν φρένο στα σενάρια ελληνικής εξόδου από τη Σένγκεν

16 Φεβρουαρίου 2016 09:49

Θέσεις... μάχης εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό που ξεκινάει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες παίρνουν πλέον τα εμπλεκόμενα «στρατόπεδα», με το Βερολίνο να βγαίνει «ενωτικά» και να στηρίζει την Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι «σκληροί» του Visegrad προωθούν τακτικές κλειστών συνόρων.


 

Δύο 24ωρα προτού οι ηγέτες της ΕΕ (αλλά και της Τουρκίας) επιστρέψουν στην κονίστρα των Βρυξελλών με αποστολή να λύσουν το γόρδιο δεσμό της προσφυγικής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση βγαίνει δυναμικά μπροστά και τρίζει τα δόντια στους Κεντροευρωπαίους της ομάδας του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).

Βερολίνο και Βρυξέλλες απέρριψαν χθες κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο έξωσης της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Διόλου τυχαία, ακριβώς την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας πραγματοποιούσαν τη δική τους «προπαρασκευαστική» Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Κυκλοφόρησαν μάλιστα φήμες ότι στη χθεσινή συνάντηση στην Πράγα ίσως να έπαιρνε μέρος και ο Eλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς (που βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες), με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ωστόσο άγνοια σχετικά.

Οι «σκληροί» του Visegrad έχουν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους. Αυτό που θα ήθελαν «ιδανικά» είναι να εξαιρεθούν οι ίδιοι από το πρόγραμμα της ανακατανομής των προσφύγων, να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, να αποκλείσουν την Ελλάδα από το χώρο της Σένγκεν, και να σφραγίσουν τον καλούμενο «δυτικό βαλκανικό διάδρομο», όπως ονομάζεται η διαδρομή που ακολουθούν σήμερα οι περισσότεροι πρόσφυγες για να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, τόσο το Βερολίνο (παρά τις «ενστάσεις» μέρους των χριστιανοδημοκρατών- χριστιανοκοινωνιστών) όσο και οι Βρυξέλλες έχουν μάλλον αντίθετη άποψη. Και οι δύο πλευρές με τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους τους στήριξαν την Ελλάδα και διέψευσαν τα σενάρια για έξοδο της χώρας μας από τη συνθήκη Σέγκεν

Παρέμβαση
Μαχητικά... φιλελληνική ήταν και η παρέμβαση του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Με μακροσκελές άρθρο που δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο της «Frankfurter Allgemeine», ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη Σένγκεν, αλλά και υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους είναι "ψευτολύση" που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο», σημειώνει ο Γερμανός αντικαγκελάριος. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους», συνεχίζει ο Γκάμπριελ, με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ότι το Βερολίνο προκρίνει «ευρωπαϊκές αντί για εθνικές λύσεις» στα κοινά προβλήματα.

Και είναι ακριβώς αυτή η «θεμελιώδης πεποίθηση» της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ των «ευρωπαϊκών λύσεων» που την έχει φέρει πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με τους ακραίους του Visegrad. Οι πρέσβεις της Γερμανίας σε Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία έσπευσαν με σχετικά διαβήματα (πριν τη χθεσινή Σύνοδο στην Πράγα) να διευκρινίσουν ότι το Βερολίνο δεν συζητάει αλλαγές στη Σένγκεν, και να προειδοποιήσουν ενάντια σε μονομερείς ενέργειες. Οι Γερμανοί λέγεται επίσης πως έχουν απευθύνει σχετικές προειδοποιήσεις κατά ενδεχόμενου κλεισίματος των συνόρων και προς τη Βουλγαρία αλλά και προς τα Σκόπια.

«Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex», ξεκαθάρισε χθες από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Eρνστ Τόβε.

Σε παρόμοιο πνεύμα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τις χώρες του Visegrad να επιδείξουν «μεγαλύτερη αλληλεγγύη στους απελπισμένους πρόσφυγες». Oσο για την ΕΕ, αυτή ήδη δείχνει την αλληλεγγύη της εγκρίνοντας πρόσθετη βοήθεια ύψους 10 εκατ. ευρώ προς τα Σκόπια για τη βελτίωση της διαχείρισης των προσφυγικών ροών (και όχι για το κλείσιμο των συνόρων, όπως διευκρινίζεται).

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos