Ο Ισπανός βασιλιάς «παγώνει» τις διερευνητικές επαφές

08 Μαρτίου 2016 11:59

Την απόφασή του να μην διεξαχθεί προς το παρόν τρίτος γύρος διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ισπανία ανακοίνωσε χθες το πρωί ο βασιλιάς Φίλιππος, ύστερα από την αποτυχία των δύο προηγούμενων προσπαθειών.


Η απόφαση των ανακτόρων αποτελεί πλήγμα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ήλπιζε να ηγηθεί του επόμενου γύρου διερευνητικών συζητήσεων, μετά την αποτυχία του ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες.

«Η Αυτού Μεγαλειότης ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Βουλής την πρόθεσή του να μην εγκαινιάσει, για την ώρα, νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, ώστε τα κόμματα να προβούν στις πρωτοβουλίες που θεωρούν κατάλληλες, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Συντάγματος», ανέφερε η ανακοίνωση των ανακτόρων, μετά τη συνάντηση που είχε ο βασιλιάς Φίλιππος με τον πρόεδρο της Βουλής Πάτσι Λοπέθ.

Το άρθρο 99 του ισπανικού Συντάγματος περιγράφει τον ρόλο του βασιλιά, της νομοθετικής εξουσίας και των πολιτικών κομμάτων, στις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης από πρωθυπουργό ο οποίος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Κάτω Βουλής. Το εδάφιο 4 του άρθρου 99 αναφέρει ότι, εάν οι συζητήσεις δεν αποδώσουν καρπούς, η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί. Το εδάφιο 5 ορίζει ότι, αν η διαδικασία συνεχισθεί για δύο μήνες χωρίς αποτέλεσμα, ο βασιλιάς οφείλει να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκ νέου εκλογές.

Η χρονική διορία των δύο μηνών εκπνέει στις αρχές Μαΐου.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού PSOE Πέδρο Σάντσες απέτυχε για δεύτερη φορά να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοσταθμό COPE, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αποκάλυψε ότι δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος, παραμένοντας υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

«Αν το κόμμα μου το επιθυμεί, θα μπορούσα να είμαι εκ νέου υποψήφιος σε περίπτωση νέων εκλογών. Ουδείς στο κόμμα, αλλά ούτε και στον επιχειρηματικό κόσμο, έχει προτείνει την παραίτησή μου», είπε ο κ. Ραχόι. Ερωτηθείς αν όφειλε να έχει δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, ο κ. Ραχόι χαρακτήρισε την άποψη αυτή «αστεία».

«Οσοι υποστηρίζουν ότι ακολούθησα παρελκυστική τακτική, σπαταλώντας τον χρόνο του Κοινοβουλίου και του βασιλιά, σφάλλουν. Εκανα ό,τι έκανα, γιατί αυτό έπρεπε να κάνω. Ο πρώτος ηγέτης κόμματος με τον οποίο θα επικοινωνήσω όταν η διαδικασία διερευνητικών εντολών αρχίσει εκ νέου θα είναι ασφαλώς ο κ. Σάντσες του PSOE, ενώ θα καθίσω και θα τον ακούσω, με όποιον και εάν προσέλθει στη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Ραχόι, υπονοώντας τον ηγέτη των φιλελεύθερων Ciudadanos, Αλμπερ Ριβέρα, τον οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου του Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε πρόσφατα «λαγό των Σοσιαλιστών».

Δηλώσεις Π. Ιγκλέσιας

Μιλώντας την ίδια ώρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco, ο ηγέτης του αριστερού Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είπε: «Δεν συζητώ και τόσο πολύ με τον κ. Ραχόι. Υπάρχουν δύο επιλογές: μια τριμερής κυβέρνηση του κατεστημένου ή μια συμμαχία αλλαγής».

Αναφερόμενος στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο κ. Ιγκλέσιας είπε: «Θα ήθελα το PSOE να αντιληφθεί ότι θα ήταν πιο λογικό να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης αριστερού συνασπισμού, όπως είναι η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια. Κανένας πολιτικός σχηματισμός στην Ισπανία δεν δέχθηκε τόσες επιθέσεις και δεν συκοφαντήθηκε όσο εμείς.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το κόμμα του παππού μου, το κόμμα που στήριξε σε όλη του τη ζωή. Σέβομαι το κόμμα αυτό. Οι πολιτικές μας διαφωνίες και οι πρόσφατες κινήσεις τακτικής από μέρους μας δεν υποδηλώνουν κανένα μίσος».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos