Μέρκελ: Στη σωστή κατεύθυνση το προσχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία

09 Μαρτίου 2016 09:41

Μετά τη μαραθώνια σύνοδο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ξεκίνησαν αμέσως οι ζυμώσεις εν όψει της επόμενης συνάντησης των ηγετών στις 17 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για το φλέγον θέμα της προσφυγικής κρίσης.


Η Ανγκελα Μέρκελ, πάγια θέση της οποίας είναι ότι η χώρα-κλειδί για την επίλυση της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η Τουρκία, προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα της συνόδου, που αντιμετωπίστηκαν με αρκετό σκεπτικισμό από φορείς και ΜΜΕ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο SWR, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι το προσχέδιο συμφωνίας με την Αγκυρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αρνήθηκε ότι η Τουρκία «εκβιάζει την ΕΕ». «Οχι. Αναζητούμε τη σωστή ισορροπία συμφερόντων» δήλωσε η Μέρκελ, ενώ ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φάνηκε ικανοποιημένος από «τα πρώτα στιβαρά βήματα προς μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».

Προβληματισμένος πάντως εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, ο οποίος απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του.

«Η πρώτη μου αντίδραση είναι η βαθιά ανησυχία για μια διευθέτηση με καθολική επιστροφή, οποιουδήποτε προέρχεται από μια χώρα σε μια άλλη χωρίς να υπάρχουν οι εγγυήσεις προστασίας για τους πρόσφυγες βάσει διεθνούς δικαίου».

Τα διεθνή στάνταρ
Ο Γκράντι πρόσθεσε πως οι αιτούντες άσυλο μπορούν να επαναπροωθηθούν μόνο εάν αναγνωριστούν τα διεθνή στάνταρ και καθοριστεί το νομικό πλαίσιο των εγγυήσεων. Η Κομισιόν αντέδρασε άμεσα στις παρατηρήσεις του Γκράντι λέγοντας ότι «οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν» πριν από τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας και «σαφώς θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία».

Τον λόγο πήρε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ευθύνη της ΕΕ να «δημιουργήσει περισσότερες νομικές οδούς για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη νόμιμα και με ασφάλεια».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos