Η Τουρκία τορπιλίζει τη συμφωνία - Σκληρή γλώσσα από την Ευρωπαική Ένωση

20 Απριλίου 2016 09:39

Οι παραφωνίες ξεκίνησαν ήδη την επόμενη μέρα της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Βγαίνουν... μαχαίρια μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ σε καταυλισμό στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας

Βγαίνουν... μαχαίρια μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ σε καταυλισμό στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας

Ωστόσο πλέον βγαίνουν και τα... μαχαίρια, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ σε καταυλισμό στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η Αγκυρα εξαπολύει διαρκώς απειλές περί ακύρωσης της συμφωνίας εάν οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν σε κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, με αποκορύφωμα τις χθεσινές, νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία» απ' ό,τι η Αγκυρα τις Βρυξέλλες. Και ενώ ο Ερντογάν έστρεφε τα πυρά του κατά των Βρυξελλών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «προκλητική» την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωνε στο Στρασβούργο ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελούν τη βάση του νέου τουρκικού Συντάγματος.

Σύλληψη Γερμανού δημοσιογράφου
Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι τουρκικές Αρχές απαγόρευαν την είσοδο στη χώρα σε Γερμανό δημοσιογράφο του ARD. Ο δημοσιογράφος Φόλκερ Σβενγκ ενημέρωσε μέσω Twitter ότι τελεί υπό κράτηση λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας και, όπως ήταν αναμενόμενο, η γερμανική διπλωματία πήρε «φωτιά». Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που προσθέτει ακόμη έναν πονοκέφαλο στην Ανγκελα Μέρκελ.

Θυμίζουμε ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα η καγκελάριος είχε δώσει το πράσινο φως για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του παρουσιαστή Γιαν Μπέμερμαν, επειδή είχε σατιρίσει τον Ερντογάν, προκειμένου να «εξευμενίσει» τον Τούρκο πρόεδρο στο Προσφυγικό. Ο Ερντογάν, όμως, δεν αρκέστηκε στην ευνοϊκή στάση της Μέρκελ απέναντί του, η οποία χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας αγνόησε τη γερμανική κοινή γνώμη, που απέρριπτε την παραπομπή Μπέμερμαν σε δίκη σε ποσοστό 66%.

Η Κομισιόν έδωσε τη δική της απάντηση στις τουρκικές απειλές διά στόματος του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διεμήνυσε πως η ΕΕ δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την κατάργηση της βίζας. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια, ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Νταβούτογλου. Επιπλέον, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα υιοθετήσει σήμερα την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας και, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, θα δημοσιεύσει ανάλυση «σημείο προς σημείο» σχετικά με την πορεία εφαρμογής των επιμέρους δράσεων που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωση της 18ης Μαρτίου.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε πάντως «μαινόμενος» και στο ίδιο μήκος κύματος με όλες τις δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων: «Σε μια περίοδο που οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται σε θετική φάση όσον αφορά το θέμα των μεταναστών, το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων ή ακόμη και την κατάργηση της βίζας, το να παρουσιάζεται μια έκθεση σαν αυτήν είναι προκλητικό» δήλωσε. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι η κριτική κατά της Τουρκίας που προέρχεται από τη Δύση είναι στην πλειονότητά της «κακόβουλη», στηρίζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη μέρα ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ακύρωση όλων των συμφωνιών. «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ ξεκάθαρη. Θέλουμε αυτή η ανθρώπινη τραγωδία να τερματιστεί, οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς τους περιορισμούς της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου και η τελωνειακή μας σύνδεση να αναβαθμιστεί» είχε τονίσει ο Τσαβούσογλου.

Ακόμη πιο προκλητικός ήταν ο Ερντογάν σε ό,τι αφορά την έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου. «Αυτή η χώρα (η Τουρκία) έχει αναλάβει τρία εκατομμύρια ανθρώπους για να μην ενοχληθούν οι Ευρωπαίοι ... Τι λέει η έκθεση γι' αυτό το θέμα; Τίποτα» είπε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos