Στην ατζέντα Ομπάμα - Μέρκελ Προσφυγικό και αξιολόγηση

21 Απριλίου 2016 09:25

Με τα «καυτά» ζητήματα της προσφυγικής κρίσης, του πολέμου κατά του ISIS, του Brexit και της ελληνικής οικονομίας στην ατζέντα, θα διεξαχθεί σε μερικές ημέρες μια ανεπίσημη μίνι Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ευρωπαίων ηγετών στη Γερμανία.

Στο Ανόβερο, όπου είχε ήδη προγραμματίσει να βρίσκεται από την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για να συνομιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, θα φτάσουν τη Δευτέρα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιταλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έρχεται κάθε μήνα στην Ευρώπη και είναι μια καλή ευκαιρία για τους τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες να συνομιλήσουν μαζί του», ανέφερε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς. «Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα, για παράδειγμα η κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και το Προσφυγικό», ανέφερε, αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει επίσημη ατζέντα της πενταμερούς συνάντησης.

Σε παλάτι
Οι πέντε αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν στο Schloss Herrenhausen του Ανόβερου, ένα πρώην βασιλικό παλάτι το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ξανά το 2013, ενώ θα συναντηθούν ξανά τον επόμενο μήνα στη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία. Από την πλευρά του το γραφείο του Κάμερον ανακοίνωσε ότι «θα συζητηθεί το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις», όπως το «να νικήσουμε το ISIS, να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη και να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση».

Πριν από μερικές ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ο Ομπάμα, στη συνάντησή του με τη Μέρκελ την Κυριακή, πιθανότατα την τελευταία, όσο ακόμα είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλει να συζητήσει το πώς μπορούν να συνεργαστούν με τη χώρα μας για να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών αλλά και να εστιάσουν στον σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το Προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επίσης θα γίνει με την κ. Μέρκελ μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το Αιγαίο
Η συνάντηση έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη συμμετοχή τους στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο με εναέρια και πλωτά μέσα και με προσωπικό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Εν τω μεταξύ την παραμονή της συνάντησής της με τον Ομπάμα η Γερμανίδα καγκελάριος θα ταξιδέψει στο Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos