Πρωτιά-σοκ και απειλές από τον «φίρερ» της Αυστρίας

27 Απριλίου 2016 10:13

Σοκ στη «γηραιά ήπειρο» προκάλεσε ο ακροδεξιός θρίαμβος στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Με την αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική του ο Νόρμπερτ Χόφερ, του κόμματος Ελευθερίας (FPO), αναδείχθηκε νικητής με διαφορά στον πρώτο γύρο των εκλογών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για πρόωρες εκλογές και πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Ο Χόφερ διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και πέτυχε ένα άνευ προηγουμένου εκλογικό αποτέλεσμα (36% των ψήφων), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον υποψήφιο των Πρασίνων, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν (21%), με τον οποίο θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο στις 22 Μαΐου.

Οι προεδρικές κάλπες σηματοδότησαν και την πλήρη κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων, των Σοσιαλδημοκρατών και του κεντροδεξιού OVP, αφού θα είναι η πρώτη φορά που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί χωρίς υποψήφιο από τα άλλοτε ισχυρά δύο κόμματα. «Ηταν μια οδυνηρή ήττα, είναι φανερό ότι ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο» παραδέχθηκε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Γκέρχαρντ Σμιντ.

Αποκαθήλωση
Οι δύο γηραιοί υποψήφιοι των παραδοσιακών κομμάτων της Αυστρίας, ο 75χρονος κεντροδεξιός Αντρέας Κολ και ο 65χρονος σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Χουντσντόρφερ δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 11% έκαστος. Την ώρα που το ακροδεξιό FPO έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις και για τις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 30%, ο 45χρονος Χόφερ έχει απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του να διαλύσει το Κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2018, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί, «θα εκπλαγείτε με το τι μπορεί να κάνει ένας πρόεδρος».

Επίσης έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να υπογράψει τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (TTIP) με τις ΗΠΑ, ακόμα και αν ψηφιστεί από το αυστριακό Κοινοβούλιο.

Εάν το FPΟ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, η Αυστρία θα προστεθεί στο διαρκώς αναπτυσσόμενο μπλοκ ευρωπαϊκών κρατών με ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις, που περιλαμβάνει την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Κοινωνικό προσωπείο
Ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος, ο οποίος έχει κερδίσει τη συμπάθεια του κοινού λόγω ενός ατυχήματος με αλεξίπτωτο πλαγιάς που για ένα διάστημα τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, έχει κάνει δυναμική εκστρατεία για τα άτομα με αναπηρία και πλασάρεται ως το «φιλικό πρόσωπο του FPO», ενός κόμματος που ισορροπεί ανάμεσα σε σκληρά αντιμεταναστευτικά και ευρωσκεπτικιστικά μηνύματα και σε αριστερές θέσεις σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας. Εχει δηλώσει ότι οπλοφορεί για να προστατευθεί στην «αβέβαιη εποχή» της προσφυγικής κρίσης.

Ο Χόφερ πέτυχε συντριπτική νίκη σε όλα τα κρατίδια της Αυστρίας εκτός από τη Βιέννη, ενώ σε εκείνα που βρίσκονται στα σύνορα και είναι πιο ευάλωτα στην προσφυγική κρίση (Στυρία, Μπούργκενλαντ και Καρινθία) συγκέντρωσε πάνω από το 40% των ψήφων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos