Σόιμπλε-Μέρκελ 1-0 στην κατασκοπεία

28 Απριλίου 2016 11:57

Η αιφνιδιαστική αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών ίσως δεν ήταν και τόσο... αιφνιδιαστική και μάλιστα φέρει τη «σφραγίδα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι από τους γνωστούς σκληροπυρηνικούς του υπουργικού συμβουλίου σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με την καγκελάριο για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών.

Πριν από λίγους μήνες, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη συστηματική παρακολούθηση Ευρωπαίων εταίρων από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, η καγκελαρία αποφάσισε τη νομοθετική αναμόρφωση του πλαισίου για τους κανόνες λειτουργίας της BND.

Η Ανγκελα Μέρκελ βρήκε τότε απέναντί της τον Σόιμπλε, ο οποίος την προειδοποίησε ότι μια μεταρρύθμιση που θα θέτει περιορισμούς στη δράση της υπηρεσίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά της. Η κατάθεση του νομοσχεδίου «πάγωσε» και η συζήτηση συνεχίστηκε, με το νομοσχέδιο να βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Η κοινή πορεία
Η τοποθέτηση του Μπρούνο Καλ, ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, στη θέση την οποία μέχρι την 1η Ιουλίου θα κατέχει ο απερχόμενος επικεφαλής της BND, Γκέρχαρντ Σίντλερ, είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε, ο οποίος θα έχει έναν δικό του άνθρωπο σε ένα πόστο το οποίο ο ίδιος θεωρεί μείζονος σημασίας για τη χώρα.
Το δεξί χέρι του Β. Σόιμπλε Μπρούνο Καλ (αριστερά) αντικατέστησε τον Γκέρχαρντ Σίντλερ (δεξιά) δύο χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του στην ηγεσία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ΒΝD μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων των Ευρωπαίων εταίρων
Το δεξί χέρι του Β. Σόιμπλε Μπρούνο Καλ (αριστερά) αντικατέστησε τον Γκέρχαρντ Σίντλερ (δεξιά) δύο χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του στην ηγεσία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ΒΝD μετά το σκ

Ο 53χρονος Καλ αυτή τη στιγμή είναι αρμόδιος για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία του κράτους και αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών. Θεωρείται καλά δικτυωμένος στην πολιτική σκηνή, με μέντορα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Καλ, που έχει σπουδάσει Νομικές Επιστήμες, έχει θητεύσει ως προσωπάρχης του γραφείου του Σόιμπλε, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εσωτερικών, και μέχρι το 2009 παρέμεινε σε αυτή τη θέση.

Κατά δική του δήλωση, όσο βρισκόταν στο υπουργείο Εσωτερικών είχε ασχοληθεί με θέματα εσωτερικής ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών, άρα διαθέτει μια σχετική εμπειρία. Το 2010 ακολούθησε τον μέντορά του στο υπουργείο Οικονομικών, όπου απευθείας βρέθηκε σε υψηλόβαθμη θέση. Η προαγωγή του στην BND, λοιπόν, την κατάλληλη στιγμή, δεν φαίνεται τυχαία, παρότι ο Σόιμπλε αρνήθηκε δημοσίως οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι έχει πολύ θετική γνώμη για τον κ. Καλ, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση της Καγκελαρίας, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πληροφορήθηκε από τον προσωπάρχη της Ανγκελα Μέρκελ. Στήριξη βρήκε στο πρόσωπο του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποτελεί κριτήριο για τον διορισμό του Καλ το γεγονός ότι είναι «φιλαράκι ή αντίπαλος» του Σόιμπλε, αλλά ότι τον επέλεξαν εκείνοι που γνωρίζουν τις ικανότητές του για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Η αναβάθμιση
Οπως και να έχει, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος επικεφαλής της BND είναι πολλές και σύνθετες. Αφενός μεγάλα τμήματα της υπηρεσίας μεταφέρονται από το Πούλαχ στο Βερολίνο και αφετέρου θα πρέπει να αναβαθμίσει ολόκληρη την υπηρεσία κυρίως στο τεχνικό σκέλος, αλλά και τις νομικές συνέπειες που προέκυψαν από την κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με τη συνεργασία με την αμερικανική NSA.

Επιπλέον, τα προβλήματα συνεργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήρθαν στο φως με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο του νέου επικεφαλής της BND, που θα έχει ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλωστε, η Γερμανία ζει πλέον υπό τον φόβο ότι σύντομα θα βρεθεί στο στόχαστρο των μακελάρηδων και θέλει να είναι καλά προετοιμασμένη.

Παρακολουθήσεις
Τα σκάνδαλα έφεραν την αντικατάσταση

Η απομάκρυνση του Σίντλερ δύο χρόνια πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του και η αντικατάστασή του από τον έμπιστο συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει άμεση σχέση και με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Ευρωπαίων εταίρων και οργανισμών από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Μόλις πριν από λίγο καιρό ήρθε στο φως ότι η BND παρακολουθούσε όχι μόνο Ευρωπαίους αλλά και το ΔΝΤ, τον ΟΑΣΕ, τον ΟΠΕΚ, το πρόγραμμα ναρκωτικών του ΟΗΕ, την Oxfam και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο είχαν βρεθεί και οι αεροναυπηγικές εταιρείες Eurocopter και EADS, στο πλαίσιο συνεργασίας με την αμερικανική NSA.

Ο σάλος που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις αυτές, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εντουαρντ Σνόουντεν, οδήγησε την καγκελάριο στην απόφαση να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση της BND, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον υπουργό Οικονομικών.

Ο απερχόμενος διευθυντής της υπηρεσίας ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης, ζητώντας μόνο ορισμένες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Στη γερμανική βουλή υπάρχει διάχυτη ανησυχία αυτήν τη στιγμή ότι η τοποθέτηση του Καλ θα μπορέσει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε μια εκ βάθρων αναμόρφωση της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο προσωπάρχης της Μέρκελ, πάντως, ο Πέτερ Αλτμάγιερ, διαβεβαίωνε στενό κύκλο βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα αλλάξει όπως ακριβώς έχει προαναγγελθεί.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos