Η Μέρκελ καλεί τον Στρατό για πάταξη της τρομοκρατίας

03 Αυγούστου 2016 13:28

Το ντιμπέιτ για την ανάπτυξη του Στρατού στο εσωτερικό σε περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων έχει ανάψει στη Γερμανία, με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να συγκρούονται για τα σχέδια που προωθούν η καγκελάριος και η υπουργός Αμυνας (του CDU) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία και στη γειτονική Γαλλία το σενάριο εμπλοκής του Στρατού, που προβλέπεται από το Σύνταγμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο αντικείμενο συζήτησης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να καθοριστούν η τοποθεσία και ο χρόνος ασκήσεων για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας, στις οποίες θα συμμετέχει και η Bundeswehr (γερμανικός Στρατός). Την απόφαση θα λάβουν οι υπουργοί Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων, τρία κρατίδια εκ των οποίων -το Ζάαρ, η Σαξονία Ανχαλτ και η Βάδη Βυρτεμβέργη- έχουν εκφραστεί ήδη υπέρ των κοινών ασκήσεων Αστυνομίας και Στρατού.

Και η ίδια η Μέρκελ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι «είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε ασκήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, τις οποίες και μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο, και στις οποίες μπορεί να εμπλακεί, υπό την καθοδήγηση των εκάστοτε αστυνομικών Αρχών, και η Bundeswehr».

Η προοπτική αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και τα κόμματα σε όλο το φάσμα της Αριστεράς. «Η Αστυνομία είναι εκπαιδευμένη για τέτοιου είδους γεγονότα και έχει την απαραίτητη εμπειρία», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, του SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα περιορίζει την εμπλοκή του Στρατού σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και μεγάλων δυστυχημάτων και πως «αυτό δεν πρέπει να αλλάξει». Σύμφωνα με το άρθρο 35 του γερμανικού Συντάγματος, ένα κρατίδιο ή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί σε αυτές τις περιπτώσεις να ζητήσει τη συνδρομή του Στρατού και οι Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν ότι ένα «ιδιαίτερα μεγάλο δυστύχημα μπορεί να υπάρχει και σε περιπτώσεις μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD και δήμαρχος Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, σημείωσε ότι όποιος θέλει να χαμηλώσει τα εμπόδια για τον Στρατό, θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, κάτι για το οποίο «δεν υπάρχει πλειοψηφία». Διατυπώνονται μάλιστα επικρίσεις από το συγκυβερνών κόμμα για την απόφαση του υπουργείου Αμυνας κατά το μακελειό στο Μόναχο να θέσει σε κατάσταση συναγερμού περίπου 100 στρατιώτες μιας μονάδας που βρισκόταν κοντά στον τόπο της επίθεσης.

«Ψήφο δυσπιστίας» στην Αστυνομία χαρακτήρισε τη συζήτηση για ανάπτυξη της Bundeswehr στο εσωτερικό ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμιρ, προσθέτοντας ότι, αν η χώρα χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, τότε θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι αστυνομικοί. Η υπουργός Αμυνας «θα πρέπει να σταματήσει να αποδομεί τις συνταγματικές αρχές», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Αριστεράς, Ούλα Γέλπκε.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos