Γιούνκερ: Η Ε.Ε. βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση

15 Σεπτεμβρίου 2016 11:06

Με τη φράση «η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση» ξεκίνησε την ετήσια ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σηματοδοτώντας την πορεία της Κομισιόν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση. Και ενώ τόνισε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας δεν απειλεί την Ε.Ε., προσέθεσε ότι «ποτέ ξανά δεν έχω δει τόσο λίγα κοινά μεταξύ των κρατών-μελών» και ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Συνέχισε δε προτείνοντας σειρά από μέτρα που θα οδηγήσουν σε «περισσότερη Ευρώπη».

Ο κ. Γιούνκερ με την ομιλία του προσπάθησε να κρατήσει ισορροπία ανάμεσα στο μήνυμα συνοχής και ενότητας των 27 που ήθελε να περάσει, αποφεύγοντας να μπει σε θέματα και πολιτικές που θα διχάσουν τα κράτη-μέλη, και ταυτόχρονα να μιλήσει για θέματα που έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων. «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει ένα άχρωμο χωνευτήρι, η Ε.Ε. ζει μέσα από την πολυμορφία της», είπε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα για το οποίο αναμενόταν η τοποθέτησή του στις Βρυξέλλες και το οποίο αφορά και την Ελλάδα είναι η υποστήριξη ή όχι της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο κ. Γιούνκερ μάλλον τήρησε αποστάσεις, παρά τις προσδοκίες των «νοτίων» ότι θα υποστήριζε μεγαλύτερη χαλάρωση, τη στιγμή που τους προηγούμενους μήνες Ισπανία και Πορτογαλία γλίτωσαν τα πρόστιμα, καθώς δεν κατάφεραν να μειώσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους. «Πρέπει να δείξουμε έξυπνη ευελιξία που να μην εμποδίσει την ανάπτυξη», είπε διπλωματικά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί και ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδυναμώνονται από τις δυνάμεις του λαϊκισμού. Το 2017, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι Ευρώπη σημαίνει ειρήνη και σε αυτό το σημείο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι μια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει την επανένωση της Κύπρου. Πρέπει να το κάνουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ήταν ο διπλασιασμός των πόρων του πακέτου Γιούνκερ για τις επενδύσεις, από 316 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 σε 620 δισ. μέχρι το 2022, και επενδύσεις στην Αφρική με σκοπό τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ψηφιακή ένωση και στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τηλεπικοινωνίες που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 1,3 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2025 και τη λειτουργία σε όλη την Ευρώπη δίκτυων 5G στα επόμενα δέκα χρόνια.

Παρά τις αντιστάσεις σειράς κρατών-μελών σε μια πιο συνδεδεμένη Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης κοινού ευρωπαϊκού στρατού και για τη δημιουργία αμυντικού ταμείου που θα ενισχύσει την έρευνα στον τομέα, ενώ τόνισε πως η έλλειψη συνεργασίας στην άμυνα στοιχίζει από 25 έως 100 δισ. ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως επιθυμεί να δει την αρμόδια για τα θέματα Εξωτερικής πολιτικής κ. Μογκερίνι να αναλαμβάνει πολύ σύντομα ρόλο πραγματικού υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, ενώ υπογράμμισε ότι η «Ευρώπη λείπει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του συριακού ζητήματος».

Ο Γιούνκερ έκανε έκκληση προς την Ελλάδα «να προστατεύσει τους ασυνόδευτους ανηλίκους». Οσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μάλλον μια συμφιλιωτική κίνηση προς τις ανατολικές χώρες που δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι θεμέλιο στην Ε.Ε., όμως «δεν μπορεί να επιβληθεί».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos