Ο Ζιπέ αφήνει πίσω Σαρκοζί, Αριστερούς και Σοσιαλιστές

16 Σεπτεμβρίου 2016 11:15

Σε εσωκομματική μάχη στους κόλπους της γαλλικής Δεξιάς τείνουν να εξελιχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2017, αφού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ουδείς εκ των πιθανών υποψηφίων των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ καθυστερεί μια επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τις δημοσκοπικές του επιδόσεις, πιθανότατα με κάποια επιτυχία στο μέτωπο της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ομως ούτε ο πολλά υποσχόμενος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται -από τις σφυγμομετρήσεις τουλάχιστον- ότι θα μπορούσε τελικά να διεκδικήσει την προεδρία. Η μόνη σταθερή... αξία στις δημοσκοπήσεις είναι η Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίζεται να περνά με άνεση στον δεύτερο γύρο, είτε πρώτη, εάν απέναντί της βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί, είτε δεύτερη, εάν αντίπαλός της είναι ο Αλέν Ζιπέ.

Η φιλοσοφία
Ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πως, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, είναι ο πρόεδρος που προτιμούν οι Γάλλοι, καθώς η φιλοσοφία της υποψηφιότητάς του απέχει μακράν από τις ζοφερές προειδοποιήσεις των Σαρκοζί και Λεπέν για «ισλαμοποίηση» της Γαλλίας και τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της τρομοκρατίας, ακόμη και με συλλήψεις Γάλλων πολιτών, μόνο με την υποψία διασύνδεσης με τζιχαντιστές.

Αντιθέτως ο Ζιπέ έχει κάνει κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του την «ευτυχία» ως ταυτότητα, που διασκεδάζει τον φόβο και εστιάζει στη χαρά τού να είσαι Γάλλος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο 71χρονος θαυμαστής του Ντε Γκολ διακατέχεται επίσης από έντονα «πατριωτικά» αισθήματα, αλλά αρνείται τις προτάσεις προληπτικών συλλήψεων, λέγοντας ότι θα ήταν μια επίθεση στο κράτος δικαίου της Γαλλίας που θα δημιουργούσε ένα Γκουαντάναμο επί γαλλικού εδάφους. Οσον αφορά δε στο Ισλάμ, ο Ζιπέ οραματίζεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια εκδοχή... αλά γαλλικά, που θα είναι συμβατή με τη δημοκρατία και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Πάντως και ο Ζιπέ τάσσεται υπέρ μιας πιο περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής, που όμως θα έχει ως κεντρικό άξονα την ενσωμάτωση των μεταναστών μέσω της εκπαίδευσης, ενώ αποδέχεται ότι οι ξένης καταγωγής Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν επαφή με τις ρίζες τους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Σαρκοζί επιτέθηκε εναντίον του Ζιπέ για την «αφελή» του προσέγγιση στην πολιτική, ωστόσο οι ψηφοφόροι έχουν διαφορετική άποψη. Προφανώς απολαμβάνουν τον μη κινδυνολογικό λόγο του Ζιπέ, που διαφοροποιείται αισθητά από τους αντιπάλους του, τόσο τους εσωκομματικούς όσο και τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου BVA, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου θα περνούσε μπροστά από τον Σαρκοζί στον πρώτο γύρο με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, ενώ ο Ζιπέ θα προηγούνταν έναντι της Λεπέν με 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η δημοσκόπηση για λογαριασμό του «Journal du Dimanche», που δείχνει ότι οι Γάλλοι εμπιστεύονται περισσότερο τον Ζιπέ ακόμη και σε θέματα ασφάλειας, το δυνατό χαρτί δηλαδή του Νικολά Σαρκοζί και της Μαρίν Λεπέν.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos