Σκωτία: Ετοιμάζεται για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ενόψει Brexit

20 Οκτωβρίου 2016 14:52

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα αβέβαιο μέλλον ενόψει του Brexit.

Το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με το κείμενο στο οποίο βασίστηκε η οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον Σεπτέμβριο 2014 και θέτει την εξής ερώτηση: «Η Σκωτία πρέπει να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Σε ανακοίνωση με την οποία παρουσιάζει το σχέδιο νόμου, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, ηγέτις του κόμματος SNP υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, εξηγεί ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλούν σοβαρές ανησυχίες».

«Εάν γίνει σαφές ότι τα συμφέροντα της Σκωτίας δεν είναι δυνατόν να προστατευθούν παρά μέσω της ανεξαρτησίας, τότε ο λαός της Σκωτίας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει αυτό το ερώτημα και να το κάνει αυτό πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η οποία ωστόσο δηλώνει έτοιμη να συνεργασθεί με την συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με στόχο «τη διαπραγμάτευση μία μελλοντικής σχέσης με την Ευρώπη», η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Σκωτίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για το Σύνταγμα Ντέρεκ Μακέι, το νομοσχέδιο δίνεται στη δημοσιότητα για «διαβούλευση«, ώστε να είναι «έτοιμο», σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Σκωτίας κρίνει μη ικανοποιητική της κατεύθυνση που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κυρίως σε περίπτωση ενός σκληρού» Brexit, χωρίς υποχωρήσεις.

Αν 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το 62% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο μπλοκ των 28.

Η Νίκολα Στέρτζον θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την ερχόμενη Δευτέρα και θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ημερών το σχέδιό της για την κατοχύρωση της θέσης της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απειλή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, έπειτα από το πρώτο του 2014 (55% κατά 45% υπέρ), έχει επικριθεί τόσο από την βρετανική κυβέρνηση, όσο και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Σκωτίας.

«Η Νίκολα Στέρτζον εγκατέλειψε τον ρόλο της πρωθυπουργού όλων των Σκωτσέζων για να ακολουθήσει την δική της αποσχιστική ατζέντα», δήλωσε η ηγέτις του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας Ρουθ Ντέιβιντσον, ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας Ντέιβ Αντερσον έκανε από την πλευρά του λόγο για «ανεύθυνη κίνηση».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos