Η ψήφος ανά δημογραφική ομάδα στις εκλογές των ΗΠΑ

10 Νοεμβρίου 2016 17:46

Η ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει προσηλωμένος στο σχέδιό του, εγκαταλείποντας τις συμβουλές και νουθεσίες της κομματικής ηγεσίας και υιοθετώντας πρωτοφανώς ιδιότυπη προεκλογική εκστρατεία αποδείχθηκε το κλειδί της νίκης του.

Η εκστρατεία Τραμπ, χτισμένη πάνω στην προσωπικότητα του υποψηφίου, απαλλαγμένη από κάθε σύμβαση, εκμεταλλεύθηκε τον άριστο χειρισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Νεοϋορκέζο μεγιστάνα και το άμεσο μήνυμά του ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο.

«Αυτή δεν ήταν προεκλογική εκστρατεία, αλλά ένα εκπληκτικό και μεγάλο κίνημα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση της νίκης.

Ο Τραμπ εκμεταλλεύθηκε τα νέα δημογραφικά δεδομένα, όπως το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ λευκών και μειονοτήτων, μεταξύ κατοίκων αστικών ζωνών και εκείνων που ζουν στην ύπαιθρο, καθώς και αυτό μεταξύ κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων και όσων ανήκουν στη σύγχρονη εκδοχή της εργατικής τάξης.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ξεπέρασε έτσι τη Δημοκρατική αντίπαλό του κατά 31% μεταξύ των λευκών ανδρών χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά και με 27% μεταξύ των λευκών γυναικών χωρίς πτυχία. Η συνεχής ενασχόληση μερίδας των μέσων ενημέρωσης με το σκάνδαλο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον τής κόστισε ακόμη και την ψήφο των γυναικών, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του Reuters, που εμφανίζουν ποσοστό 49% των γυναικών να ψηφίζουν υπέρ της Κλίντον και 47% υπέρ του Τραμπ.

Οι λευκοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα σε αγροτικές ή ημιαστικές ζώνες, ψήφισαν υπέρ του Τραμπ σε ποσοστά ρεκόρ, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη φυγή του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και την ενίσχυση της μετανάστευσης από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι λευκοί ψηφοφόροι ψήφισαν έτσι σε ποσοστό 56% υπέρ του Τραμπ, με 39% να επιλέγει την Κλίντον. Στις αγροτικές περιοχές, το προβάδισμα του Τραμπ ήταν της τάξεως του 27%.

Την ίδια στιγμή, η ισχύς της ψήφου των ισπανόφωνων, που αναμενόταν να κινητοποιηθούν μαζικά υπέρ της Κλίντον, δεν αποδείχθηκε ικανή να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Δημοκρατικών.

Παρά τη στήριξη των ισπανόφωνων ψηφοφόρων στην κ. Κλίντον, ακόμη και ακτιβιστές της κοινότητας των «λατίνος» φαίνεται ότι υποτίμησαν το κύμα στήριξης υπέρ του Τραμπ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξασφάλισε 66% της ψήφου των ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε όλες τις ΗΠΑ, έναντι 28% από αυτούς που ψήφισαν –περιέργως– υπέρ του Τραμπ. Η στήριξη αυτή των «λατίνος» στη Χίλαρι Κλίντον δεν μπορεί, ωστόσο, να συγκριθεί με το ποσοστό του 77% των ισπανόφωνων που ψήφισαν υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

«Εκτιμώ ότι η κινητοποίηση των λευκών ψηφοφόρων υπέρ του Τραμπ υποτιμήθηκε σοβαρά από εμάς. Παρά τη μεγάλη προσέλευση ισπανόφωνων σε κρίσιμες πολιτείες, η προσέλευση λευκών στις κάλπες υπήρξε μεγαλύτερη», λέει ο Λουίς Ρικάρντο Φράγκα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Λατινοαμερικανικών Μελετών στο πανεπιστήμιο Νόουτρ Ντέιμ.

Οι ισπανόφωνοι αποτελούν ποσοστό 17,6% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, γεγονός που τους καθιστά τη μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας.

Παρότι η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας τη συμπάθεια των ισπανόφωνων, πολλοί από αυτούς απογοητεύθηκαν από την επιλογή της να εστιάσει την εκστρατεία της σε κατηγορίες κατά του Τραμπ, αντί να απευθυνθεί ευθέως στο τμήμα αυτό του εκλογικού σώματος, επιλέγοντας τον υπουργό Εργασίας Τομ Περέζ ή τον Τζούλιαν Κάστρο, επικεφαλής της υπηρεσίας στέγασης, ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos