«Αδειάζουν» Γκρούεφσκι οι Αμερικανοί - Μπαράζ επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης

02 Μαϊος 2017 17:39

Πολιτικές εξελίξεις, που θέλουν σήμερα κιόλας την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, τον αλβανόφωνο Ταλάτ Τζαφέρι, παρά την αντίδραση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των παραγόντων του VMRO-DPMNE, με επόμενο βήμα την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας με πρωθυπουργό τον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, που θα έρθει να πάρει την αναμενόμενη έγκριση-ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής, δρομολογούνται στην ΠΓΔΜ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και ενός μεγάλου αριθμού χωρών της Δύσης.

Ηδη οι τελευταίοι έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να χαιρετίσουν και να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον νεοεκλεγέντα Τ. Τζαφέρι αλλά και να καταδικάσουν έντονα τα έκτροπα των προσκείμενων στο VMRO-DPMNE εθνικιστικών στοιχείων, με τη δυναμική εισβολή τους την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.
Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Σκόπια, μέσα στην ένταση και στο ταραγμένο πολιτικό τοπίο που δημιούργησαν η εισβολή των εθνικιστικών στοιχείων στη Βουλή και ο ξυλοδαρμός του προέδρου του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, της αντιπροέδρου του και άλλων βουλευτών, δεν κατάφερε, όπως φαίνεται, να πείσει τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να αποδεχθούν τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας.
Σε δήλωσή του, μετά το πέρας των διαδοχικών συναντήσεων που είχε με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Μπράιαν Γι, μετά και την ανοιχτή υποστήριξη που προσέφερε εκ μέρους των ΗΠΑ στον νέο πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, με τον οποίο είχε ξεχωριστή συνάντηση στο κτίριο του Κοινοβουλίου, τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης της πλειοψηφίας, η οποία θα έχει την έγκριση της Βουλής, παρακάμπτοντας ουσιαστικά οποιοδήποτε θέμα εντολής του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ.
«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για τον οποίο η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε, τονίζοντας ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση για τη γειτονική χώρα είναι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή και όχι έξω από αυτή», επεσήμανε.
Στη συνάντηση που προηγήθηκε χθες το μεσημέρι του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ συνέχισε την ίδια αδιάλλακτη στάση, αρνούμενος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ.
Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν οι ηγεσίες του SDSM και των τριών αλβανικών κομμάτων που προτίθενται να σχηματίσουν κυβέρνηση δώσουν εγγυήσεις για την ενότητα του κράτους και αποκηρύξουν τη λεγόμενη «αλβανική πλατφόρμα».
Διώξεις κατά όσων πρωτοστάτησαν στα επεισόδια
Η Εισαγγελία των Σκοπίων κίνησε τη διαδικασία κατά 15 ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση στη Βουλή, ζητώντας τη σύλληψή τους, ενώ στοιχεία-ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι άτομα που υπηρετούν στην Αστυνομία, στις μυστικές υπηρεσίες αλλά και κρατικοί υπάλληλοι συμμετείχαν ή πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση εισβολής και ξυλοδαρμού των βουλευτών. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς εμφανίζονται να φωτογραφίζονται στο παρελθόν δίπλα και στον Νίκολα Γκρούεφσκι.
Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται κάποιοι από τους εισβολείς μόλις εισέρχονται στην αίθουσα να αγκαλιάζονται μέσα στη Βουλή με πρώην υπουργούς και βουλευτές του VMRO-DPMNE.
Εντύπωση προκάλεσε η προκλητική αξίωση-αίτημα που απηύθυναν οι επικεφαλής των εισβολέων προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να δώσει αμνηστία σε όσους συμμετείχαν στα επεισόδια!
Μέχρι χθες είχαν συλληφθεί επτά άτομα, ενώ ο αρμόδιος δικαστής ε διέταξε την κράτηση τεσσάρων από αυτούς και για έναν τον κατ' οίκον περιορισμό. Σε άλλους δύο επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos