Το Ιράν βάζει όρους για μια συνάντηση Τραμπ – Ροχανί

31 Ιουλίου 2018 11:10

Όρους για μια συνάντηση του προέδρου του Ιράν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα πρόθυμος για ένα τετ-α-τετ χωρίς προϋποθέσεις με τον Χασάν Ροχανί, βάζει η Τεχεράνη.

Όπως είπε ο σύμβουλος του Ιρανού προέδρου, Χαμίντ Αμπουταλεμπί, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα ο Αμερικανός πρόεδρος να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να μη θέσει σε εφαρμογή τις νέες κυρώσεις.«Επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία, τερματισμός των εχθρικών πράξεων και σεβασμός για το ιρανικό έθνος θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για έξοδο από το σημερινό δίλημμα», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ κι η ιρανική ηγεσία είχαν εκστομίσει απειλές ο ένας κατά του άλλου, αλλά χθες ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ξάφνιασε τους πάντες δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον Ροχανί χωρίς προϋποθέσεις. «Θα συναντιόμουν με τον οποιοδήποτε. Πιστεύω στις συναντήσεις. Θα συναντιόμουν σίγουρα με το Ιράν αν θέλουν να συναντηθούν», είπε στον Λευκό Οίκο, συμπληρώνοντας ότι δεν απαιτεί «καμία προϋπόθεση». Και δήλωσε ότι είναι έτοιμος «ανά πάσα στιγμή» για συνομιλίες, όταν το θελήσει η ιρανική ηγεσία.

Τόνισε δε ότι αν μπορέσει να γίνει μια λογική συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αυτό θα είναι «καλό για εκείνους, για εμάς, για τον κόσμο». Αντιετα, όπως είπε, η συμφωνία από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ τον Μάιο «δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο γράφτηκε».

Λίγο μετά της δηλώσεις αυτές, ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φάνηκε να αντικρούει τον Τραμπ αναφέροντας μια σειρά από όρους προκειμένου να γίνει μια τέτοια συνάντηση: «Αν οι Ιρανοί δείξουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση θεμελιωδών αλλαγών στον τρόπο που συμπεριφέρονται στο λαό τους, μειώσουν την κακόβουλη συμπεριφορά, μπορέσουν να συμφωνήσουν ότι αξίζει να μπουν σε μια πυρηνική συμφωνία που πραγματικά αποτρέπει την διάδοση των πυρηνικών, τότε ο πρόεδρος είπε ότι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι και να κουβεντιάσει», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο στο CNBC.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Γκάρετ Μαρκί, είπε αργότερα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να άρουν κυρώσεις ή να αποκαταστήσουν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις μέχρι ότι υπάρξουν επαληθεύσιμες αλλαγές στην πολιτική της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται στις 6 Αυγούστου να επαναφέρουν σε ισχύ μια πρώτη παρτίδα κυρώσεων και άλλη μία τον Νοέμβριο.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos