Ερντογάν: Η Τουρκία δεν ιδρύθηκε εναντίον της μικρής Ελλάδας

15 Ιουλίου 2019 11:23

Το πρώτο απευθείας μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας την Κυριακή σε διευθυντές Μέσων Ενημέρωσης της Τουρκίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις προοπτικές που υπάρχουν για τις σχέσεις των δυο χωρών, θυμήθηκε το… Μικρασιατικό, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει και στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η αναφορά στο Μικρασιατικό. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι η Τουρκία δεν ιδρύθηκε έπειτα από έναν πόλεμο με μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά έπειτα από νίκη κατά των δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας. «Πάντα έχουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους πάνω μας, ως δαμόκλειο σπάθη» τόνισε ακολούθως.

Ερντογάν: Τι θέλει η Ελλάδα από εμάς στη σύγχρονη εποχή;
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ο εκπρόσωπος του οποίου καταφέρθηκε κατά του ΥΠΕΝ Νίκου Δένδια προ ημερών- μίλησε και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας σύμφωνα με το «Εθνος»:

«Τι είδους κατάσταση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι είδους εξελίξεις θα υπάρξουν στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας τη μεταξύ μας συνομιλία, χρησιμοποιήσαμε ωραίες εκφράσεις ο ένας απέναντι στον άλλον. Ελπίδα μου είναι οι ίδιοι να παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις δηλώσεις, αν προβούν σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα βελτιωθούν».

Ο Τούρκος πρόεδρος, που ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι και οι δυο πλευρές έχουν εργαστεί για τα θετικά βήματα και προσέθεσε:

«Μαζί με αυτές τις προσπάθειες θα γίνουν και αμοιβαίες συνομιλίες. Τι θέλει η Ελλάδα από εμάς στη νέα εποχή; Τι θέλουμε εμείς από την Ελλάδα; Οι επιτροπές και οι αρμόδιοι θα τα συζητήσουν όλα αυτά και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εκείνο το σημείο υπογράμμισε ότι η Τουρκία προβαίνει «σε απτά βήματα ενάντια στη νοοτροπία που προσπαθεί να επιβάλλει στην περιοχή την αντίληψη να αγνοούνται τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας προσέθεσε:

«Εξάλλου, ο Πορθητής και το Γιαβούζ τα γεωτρύπανά μας, μαζί με το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία απειλή».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos