O Πούτιν χρησιμοποιεί ακόμη το απηρχαιωμένο Windows XP – Ευάλωτο σε χάκερς

18 Δεκεμβρίου 2019 12:21

Απηρχαιωμένο λογισμικό, για την ακρίβεια μια ξεπερασμένη εκδοχή των Windows, που έχει σταματήσει να αναβαθμίζεται από το 2014, χρησιμοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αποκαλύπτουν φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου της Ρωσικής προεδρίας.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι ο υπολογιστής του Πούτιν «τρέχει» τα Windows XP, που είναι πιο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις. Ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός, αφού το 2017 ένα κακόβουλο λογισμικό επηρέασε τα συστήματα 20.000 θυμάτων, περιλαμβανομένου και του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χειρουργικές επεμβάσεις και να κλείσουν προσωρινά νοσοκομεία.

 

Όμως παρά τα ευάλωτα σημεία του το Windows XP παραμένει το τρίτο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο και προφανώς ο Πούτιν συμπεριλαμβάνεται στους χρήστες του. Σύμφωνα με τον Guardian, οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα Windows XP στους υπολογιστές του τόσο στο γραφείο του στο Κρεμλίνο, όσο και στην επίσημη προεδρική κατοικία στο Νόβο Ογκάριοβο έξω από τη Μόσχα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Προστασίας του Διαδικτύου, όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Open Media.

Ο Πούτιν είναι γνωστό ότι δεν εμπιστεύεται το Διαδίκτυο, που το έχει αποκαλέσει παλαιότερα «σχέδιο της CIA». Τον περασμένο Μάιο υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνησή του να δημιουργήσει ένα διαδίκτυο μόνον για τη Ρωσία, ικανό να αντέχει σε έξωθεν κυβερνοεπιθέσεις – ένα σαφώς πιο δραστικό βήμα έναντι της αναβάθμισης παλαιού λογισμικού. Πρόσφατα το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία δημιουργεί δική της διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στη θέση της Wikipedia. Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε το δημοσίευμα του Guardian.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos