Το παράδοξο Μπόρις Τζόνσον: Χιλιάδες οι νεκροί λόγω κορωνοϊού και ο πρωθυπουργός σαρώνει στις δημοσκοπήσεις!

14 Μαϊος 2020 12:32

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει αριθμό ρεκόρ νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαίρει μιας αδικαιολόγητης δημοφιλίας. Πρόκειται για ένα παράδοξο που δείχνει ότι οι Βρετανοί σκέπτονται διαφορετικά από εμάς τους υπόλοιπους.

Την διαπίστωση αυτή κάνει η γαλλική Le Monde, σε κύριο άρθρο της, το οποίο έχει τίτλο «Κορωνοϊός: Μπόρις Τζόνσον, το αντιπαράδειγμα». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είχε προετοιμάσει τη χώρα για μια πανδημία, απέτυχε να αγοράσει μάσκες και τεστ εγκαίρως και έσπειρε φόβο και πανικό απευθύνοντας τα πιο αντιφατικά μηνύματα. Ωστόσο, το 66% των ψηφοφόρων έχουν καλή γνώμη για εκείνον, το 58% βλέπει θετικά το έργο της κυβέρνησής του και το 50% είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον περνάει την κρίση του Covid-19 με μια αδιανόητη δημοφιλία που κάνει τον Εμανουέλ Μακρόν να σκάει από τη ζήλια του».

Και προσθέτει:
«Την ώρα που οι Γάλλοι πολίτες υποδέχονται με καχυποψία, ακόμη και με θυμό, την παραμικρή δήλωση του προέδρου τους ή του πρωθυπουργού τους, ενώ οι Βρετανοί αποδέχονται σχεδόν τα πάντα, λέει πολλά για την ιδιαιτερότητα των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου επικρατεί ένα μείγμα υπακοής, ψυχραιμίας και κόμπλεξ ανωτερότητας. Εντελώς αντίθετο είναι το κλίμα στη Γαλλία. Σχετικά με την επιδημία, το 66% των Γάλλων εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος της, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa. Ταυτόχρονα, το 61% των ερωτηθέντων καταγγέλλει την έλλειψη συνείδησης του πολίτη των συμπολιτών του!
Κανείς δεν κατανοεί, ούτε και στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει τόσο δημοφιλής την ώρα που η χώρα καταγράφει 40.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή την μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ευρώπη, ειδικά στα γηροκομεία. Με το γνωστό χαλαρό του στιλ, ο Τζόνσον καυχιόταν στις αρχές Μαρτίου 2020 ότι σφίγγει το χέρι ασθενών από κορωνοϊό. Στη συνέχεια έφυγε για διακοπές την ώρα που η επιδημία έσφιγγε τον κλοιό και ήταν απών από πέντε συσκέψεις κρίσεως. Το δε σχέδιο άρσης των μέτρων περιορισμού το οποίο ανήγγειλε την Κυριακή, 10 Μαίου, ήταν τόσο συγκεχυμένο που χρειάστηκε να διαψευστούν αρκετά σημεία την επόμενη ημέρα. Ακολούθησε ένας χείμαρρος επικρίσεων, από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και από το ίδιο το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Για τους Βρετανούς δεν χωράει αμφιβολία, ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού χειρότερα από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες. Πιστεύουν ότι μόνο οι Αμερικανοί τα έκαναν χειρότερα από αυτούς.
Είναι γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ξέρει να κολακεύει τον βρετανικό εθνικισμό, ότι οι θεσμοί είναι ισχυροί με την βασίλισσα επικεφαλής, ότι οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων πιστεύουν ακράδαντα στο δωρεάν σύστημα υγείας τους. Ωστόσο, το «παράδοξο Μπόρις» στην περίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού είναι πρωτοφανές, ίσως επειδή πρόσφατα κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση του brexit».
«Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι Βρετανοί θα παραμείνουν απαθείς αν η άρση των περιορισμών δεν εξελιχθεί ομαλά. Αλλά, προς το παρόν, το απίστευτο φλέγμα τους είναι παράδειγμα για εμάς τους Γάλλους που δεν εκτιμούμε τους ηγέτες μας αλλά ούτε και τους συμπολίτες μας, δηλαδή δεν εκτιμούμε τους εαυτούς μας», καταλήγει το άρθρο.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos