300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Να γιατί «τα έχει πάρει» ο Μακρόν με τον Ερντογάν

02 Σεπτεμβρίου 2020 15:37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να γιατί «τα έχει πάρει» ο Μακρόν με τον Ερντογάν

test2

react2 2025

skandalis77

Newsroom Newsroom

H σημερινή επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Βαγδάτη -καθώς το Παρίσι ανησυχεί για την επανεμφάνιση του ISIS στο Ιράκ- και πιθανώς

και στις κουρδικές περιοχές στα βόρεια υπογραμμίζει εκ νέου την κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, ιστορικά, ιδεολογικά, στη Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, ακόμη και στο γαλλικό έδαφος.

Μια κόντρα που αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Le Figaro το οποίο επικρίνει τον «σουλτάνο» Ερντογάν ότι κάνει όλο και περισσότερα λάθη.

«Φαίνεται σαν η αρχή μιας γαλλικής εκστρατείας ενάντια στις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις», σχολίασε ο αναλυτής Μάικλ Τάντσουμ του ΑΙΕS. Η ένταση στις σχέσεις του Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώθηκε τον Ιούνιο, όταν το τουρκικό ναυτικό παρενόχλησε κοντά στις ακτές της Λιβύης γαλλικό πολεμικό πλοίο το οποίο βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ και επιχειρούσε να ερευνήσει τουρκικό σκάφος στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, θυμίζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Λεπέσκα σε άρθρο του στο Ahval, επιχειρώντας να ρίξει φως στο παρασκήνιο της κόντρας των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας. «Η κατάσταση ήταν ήδη τεταμένη όταν συνέβη αυτό», δήλωσε στο Ahval ο Γκιγιόμ Περιέ, ανταποκριτής της Le Monde στην Τουρκία. «Αλλά σίγουρα το συμβάν αυτό άνοιξε νέα περίοδο εντάσεων».
Η κόντρα Μακρόν – Ερντογάν για τη Λιβύη
Ο Μακρόν μίλησε για αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, με την Άγκυρα να απαντά ότι η συμμετοχή της Γαλλίας στη νατοϊκή επιχείρηση του 2011, που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι, συνέβαλε στο να οδηγηθεί στο χάος η βορειοαφρικανική χώρα. Ο Μακρόν παρέχει, την ίδια ώρα, σθεναρή στήριξη στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία στις συνοριακές και ενεργειακές διαφορές τους με την Τουρκία, και ενώ η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις στη Λιβύη, θα ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Γάλλο πρόεδρο να μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία για τη βορειοαφρικανική χώρα -αν και ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι μάλλον απίθανο να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε deal χωρίς την έγκριση του Ερντογάν.

Η Τουρκία προσπαθεί στη Λιβύη να διασφαλίσει την επιβίωση της συμφωνίας της με τον Σάρατζ και να εξασφαλίσει τα εμπορικά της συμφέροντα. Από την άλλη ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total δραστηριοποιείται στη Λιβύη από τη δεκαετία του 1950 και πέρυσι επένδυσε άλλα 650 εκατ. δολάρια στην περιοχή της Σύρτης, άρα μια επίθεση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ κατά εκείνων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Σύρτη θα συνιστούσε για το Παρίσι επίθεση σε γαλλικά συμφέροντα.


Η κόντρα Μακρόν - Ερντογάν, ωστόσο, για την άσκηση επιρροής εκτείνεται και νοτιότερα, καθώς η Γαλλία έχει σημαντική στρατιωτική και εμπορική παρουσία στον Νίγηρα και εξαρτάται από το ουράνιό του για τα πυρηνικά της εργοστάσια. Τον περασμένο μήνα η Τουρκία και ο Νίγηρας υπέγραψαν συμφωνίες οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, που περιλαμβάνουν και δικαιώματα εξόρυξης, μπαίνοντας στο μάτι της Γαλλίας.

Το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας στη Γαλλία
Πέραν τούτων, η Γαλλία αντιμετωπίζει λίαν επιφυλακτικά τις βλέψεις της Τουρκίας, που κυβερνάται από μια παραλλαγή του «πολιτικού Ισλάμ», για ενίσχυση του ρόλου σε μια περιοχή που το Παρίσι θεωρεί ότι ανήκει στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής του και αντιδρά στην αμφισβήτηση από την Άγκυρα των δικαιωμάτων της Κύπρου στα ενεργειακά, καθώς έχει εξασφαλίσει οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ οι εσωτερικές ανησυχίες εξηγούν σε κάποιο βαθμό και τη στάση του Μακρόν έναντι της Άγκυρας καθώς και εκείνη του Ερντογάν έναντι της Γαλλίας.

Αν και οι εκλογές αργούν ακόμη στις δύο χώρες, «είναι χρήσιμο για τον Ερντογάν και τον Μακρόν να έχουν αυτή τη στιγμή τέτοιο αντίπαλο, κυρίως για εσωτερικούς λόγους και για επαναβεβαίωση της διπλωματικής στρατηγικής. Ο Μακρόν αναζητά ψήφους στη Δεξιά και γι’ αυτό πρέπει να δείξει ότι αντιτίθεται στον ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο και εντός της Γαλλίας», λέει ο Περιέ. Τον περασμένο μήνα η γαλλική κυβέρνηση κατακεραύνωσε την απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λίγες μέρες μετά την πολυσέλιδη έκθεση της γαλλικής Γερουσίας για την αυξανόμενη, επικίνδυνη επιρροή των ισλαμιστών στη Γαλλία, που ανέφερε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως την πλέον επικίνδυνη οργάνωση και την Τουρκία -που είναι υπεύθυνη για τους μισούς αλλοδαπούς ιμάμηδες στη Γαλλία- ως κύριο υποστηρικτή αυτών των λεγόμενων «θρησκευτικών αυτονομιστών».

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μακρόν μίλησε γι’ αυτή τη μορφή διαχωρισμού ορισμένων στο όνομα της θρησκείας από τη γαλλική Δημοκρατία από τη Μιλούζ της Αλσατίας, όπου ζει μεγάλη τουρκική κοινότητα, η οποία υποστηρίζει τον Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP. «Γνωρίζουμε ότι οπαδοί του AKP και οργανώσεις του στη Γαλλία συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Γνωρίζουμε ότι υποστηρίζουν οργανώσεις όπως η COJEP στο Στρασβούργο», λέει ο Περιέ. Η COJEP, μια ΜΚΟ με 15 παρακλάδια στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι πολεμά τον ρατσισμό, προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και βοηθά τους μετανάστες να πάρουν υπηκοότητα, αλλά, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Le Monde, διοικείται κυρίως από πρώην στελέχη του τουρκικού ακροδεξιού MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Από το 2017 που το AKP του Ερντογάν συνεργάζεται στη Βουλή με το MHP, οι «Γκρίζοι Λύκοι» του τελευταίου είδαν τον ρόλο τους να ενισχύεται όχι μόνον στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη με 20.000 ενεργά μέλη στη Γερμανία και τουλάχιστον 5.000 στην Αυστρία, ενώ εξαπολύουν συχνά επιθέσεις κατά αντιπάλων της Τουρκίας, κυρίως Κούρδων και αρμενικής καταγωγής πολιτών. «Η Τουρκία», καταλήγει ο Περιέ, «εκλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο ως ταραχοποιός στη γαλλική πολιτική σκηνή και ο Ερντογάν πλέον ως πιθανή απειλή για την Ευρώπη»...

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Θέμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας...
Νέο σόου Ακάρ: Πέταξε με F-16... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Θλίψη σκόρπισε στο νησί ο θάνατος του Νίκου Κρητικού

Πάρος: Θλίψη σκόρπισε στο νησί ο θά...

04 Δεκεμβρίου 2025
Κυκλάδες, Πάρος: «Έρχονται» βροχοπτώσεις διαρκείας - 4ήμερη καιρική αστάθεια (Bίντεο)

Κυκλάδες, Πάρος: «Έρχονται» βροχοπτ...

30 Νοεμβρίου 2025
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Ψήφισμα για τον θάνατο του Νίκου Κρητικού

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Ψήφι...

04 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Προμηθέας - Μύκονος 103-83: Με Σεγκούρα επιστροφή στις νίκες (βίντεο)

Προμηθέας - Μύκονος 103-83: Με Σεγκ...

06 Δεκεμβρίου 2025
Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες - Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε (βίντεο)

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι...

06 Δεκεμβρίου 2025
Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών από επίθεση σκύλου (βίντεο)

Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών από...

06 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ