Να ξεκινήσουν τώρα οι συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία, ζητούν ευρωβουλευτές

18 Νοεμβρίου 2020 17:53

Οι Ilhan Kyuchyuk και Andreas Schieder προειδοποιούν ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στις ενταξιακές συζητήσεις θα βλάψουν σοβαρά τα οφέλη της συμφιλίωσης και την πρόοδο στην περιοχή.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να αναβάλει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία, ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία) και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας Andreas Schieder (Σοσιαλιστές, Αυστρία) δήλωσαν τα εξής:

«Η αποτυχία των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να εγκρίνουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, καθυστερώντας έτσι τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ιεράρχηση των μονομερών συμφερόντων έναντι μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να υπερκεραστούν οι διαφορές στέλνει λάθος μήνυμα στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αδιέξοδο, με στόχο ένα κοινό μέλλον.

Εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, η επίτευξη ομοφωνίας στο Συμβούλιο διακόπηκε από το βέτο της Βουλγαρίας. Οι περαιτέρω καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά τις προσπάθειες της υποψήφιας χώρας για προσέγγιση της ΕΕ, μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα οφέλη της διαδικασίας συμφιλίωσης στην περιοχή.

Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα όσον αφορά τις θεμελιώδεις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καλούμε όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας και την εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, σύμφωνα με μια προβλέψιμη, αντικειμενική και αξιοκρατική μεταρρυθμισμένη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ. Η διεξαγωγή της πρώτης επίσημης διακυβερνητικής διάσκεψης έως το τέλος του 2020 θα αποτελούσε σαφές αποτέλεσμα ενός τέτοιου διαλόγου».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos