Κρεμλίνο για τις δηλώσεις Μπάιντεν: Κίνδυνος για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία

20 Ιανουαρίου 2022 13:53

Ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν θεωρεί πως τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι μια μικρής κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική χώρα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από μια μεγάλη, αποκλίνουν από την αμερικανική πολιτική, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συντονισμένη αντίδραση της Δύσης στην περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας.

«Δεν αξίζει πραγματικά να εξετάζουμε τα όσα ελέχθησαν χθες ως κάτι ξεχωριστό από τη συνολική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης», έγραψε σε μήνυμά του προς το Reuters.

«Τι ήταν σημαντικό να ακούσει η ουκρανική κοινωνία; Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο σε σχέση με την Ουκρανία ή εν γένει στην Ευρώπη θα προκαλέσει μια συντονισμένη, επαρκή και ευαίσθητη αντίδραση», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

«Παράλληλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα συνεχίζονται και ότι πλέον βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η λήψη βημάτων για την αποκλιμάκωση», εξήγησε.

 Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση σχετικά με την Ουκρανία και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση.

«Αυτές οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν συμβάλλουν καθόλου στην αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης. Επιπλέον μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτές οι δηλώσεις «μπορεί να δημιουργήσουν εντελώς λανθασμένες ελπίδες στα θερμόαιμα κεφάλια κάποιων Ουκρανών αξιωματούχων (...) οι οποίοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να επιλύσουν με τη χρήση βίας το πρόβλημα στη νοτιοανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τον ένα χρόνο της προεδρίας του ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν «θα κινηθεί» εναντίον της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως δεν επιθυμεί «έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο».

Προειδοποίησε μάλιστα τη Ρωσία ότι θα «πληρώσει ένα σοβαρό και μεγάλο τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μια μικρότερης κλίμακας εισβολή θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

«Αν είναι μια μικρή εισβολή» οι χώρες του ΝΑΤΟ υπάρχει κίνδυνος να διχαστούν αναφορικά με την κατάλληλη αντίδραση, εκτίμησε ο Μπάιντεν.

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει «μια άμεση, αυστηρή και συνολική απάντηση» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αν ρωσικές δυνάμεις περάσουν τα ουκρανικά σύνορα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos