Λαβρόφ σε Μπλίνκεν: Η Ρωσία περιμένει γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στις προτάσεις της

21 Ιανουαρίου 2022 14:56

Ηλεκτρισμένο το κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας - Αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία ζητά η Ρωσία - Απελευθέρωση των δύο Αμερικανών που φυλακίστηκαν στη Μόσχα ζητά ο Μπλίνκεν

Τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της αναμένει η Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα». Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές στον διάλογο

 Ο διάλογος των δύο υπουργών είχε «τορπιλιστεί» πριν καν ξεκινήσει. Μόλις 20 λεπτά πριν τη συνάντηση, η Ρωσία έθεσε ζήτημα αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία.

Παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η συνάντηση των δύο υπουργών ήταν η ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί κοινός τόπος στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο και οι δύο πλευρές προσήλθαν ανυποχώρητες στον διάλογο, βάζοντας στο τραπέζι νέα αιτήματα.

Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι στην έναρξη της συνάντησης, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν διπλωματική λύση για την Ουκρανία». Στη συνέχεια, μετέδωσε το Reuters, ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε ξανά στον Λαβρόφ τις υποθέσεις των δυο Αμερικανών πολιτών, Πολ Γουίλαν και Τρέβορ Ριντ, που τελούν υπό κράτηση στη Ρωσία και επανέλαβε την έκκληση της Ουάσιγκτον για απελευθέρωσή τους.

Στις εναρκτήριες δηλώσεις των δυο αξιωματούχων, ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Μπλίνκεν έκανε γνωστό πως θα επιμείνει σε αυτό το θέμα, στη διάρκεια των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.

 Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι Γουίλαν και Ριντ «ήταν τουρίστες στη Ρωσία, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν χωρίς αξιόπιστα στοιχεία». «Ζητάμε και πάλι από τη Ρωσία να κάνει το σωστό και να τους αφήσει να επιστρέψουν σπίτι τους» τόνισε ο Μπλίνκεν..

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos